Meer Nieuws15 mei '12 15:09

Kroes krijgt geen gehoor bij OPTA

Auteur: Melvin Captein

Telecomwaakhond OPTA begeeft zich in een lastige spagaat. Brussel wil dat zij de Europese richtlijn over mobiele telefoonkosten overneemt, maar protesten in Nederland deden de OPTA anders besluiten.

Het twistpunt is met name het tarief dat telecombedrijven elkaar in rekening brengen voor oproepen tussen hun netwerken.

Nadelig
Europese Commissaris Neelie Kroes schiet de weigering om mee te gaan met de Europese norm in het verkeerde keelgat. Volgens haar is de Nederlandse regeling nadelig voor consumenten, die twee keer zoveel moeten betalen als volgens de Europese methode.

De OPTA wilde in eerste instantie meegaan met de Europese aanbeveling om alleen werkelijke kosten in rekening te brengen. Een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven dwong de waakhond echter de regels aan te passen. Telecombedrijven kunnen door deze maatregel ook indirecte kosten aan de klant doorberekenen.

Geen gehoor
Vanuit Brussel kwam het dwingende verzoek dit besluit binnen drie maanden terug te draaien, maar de OPTA gaf geen gehoor. De commissie neemt op 13 juni een besluit over te nemen stappen. Zo kan de EU eisen dat OPTA de maatregel wijzigt of intrekt.

De Europese Commissie liet zich met haar nieuwe bevoegdheden op telecomgebied nog niet eerder gelden in Nederland. Met de uitgebreide, Europese macht wil de commissie de concurrentie bevorderen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen