Meer Nieuws3 nov '12 11:56

Misbruikslachtoffers nog vaak miskend door kerk

Auteur: Thijs Baas

De katholieke kerk sluit nog vaak de ogen voor aanklachten van misbruikslachtoffers. Vooral oversten van congregaties tonen zich vaak doof voor de klachten misbruikslachtoffers.

Guido Klabbers van slachtofferorganisatie KLOKK zegt veel signalen van slachtoffers te krijgen dat congregaties pogingen doen om erkenning van het misbruik te omzeilen. 'Slachtoffers moeten nu nog elke meter naar erkenning bevechten. Dat kost veel energie en pijn."

Onderuit halen
Klabbers noemt als voorbeeld oversten die -bijgestaan door een advocaat- aanklachten van slachtoffers onderuit halen door details van gebeurtenissen te ontkennen, zegt Klabbers. "Deze congregaties staan nog niet in de juiste modus." Klabbers benadrukt dat er ook congregaties zijn die wél goed meewerken.

De commissie Deetman, die het misbruik in katholieke instellingen onderzocht, kreeg in totaal tweeduizend meldingen binnen. Eind september liet de commissie in de tussenrapportage weten dat er in 2013 een uitspraak moet komen ove rde ingediende klachten. Die moet recht doen aan wat klagers naar voren hebben gebracht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen