Belastingdienst strooit al met inkomensgegevens
De Belastingdienst heeft ongemerkt informatie over inkomens van huurders aan hun huisbazen verstrekt.
Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft verschillende meldingen ontvangen van huurders die achteraf geconfronteerd werden met deze praktijken. Dat kwam woensdag naar buiten via het CBP, dat niet verder in wil gaan op de zaak.
Scheefwonen
Woensdag bespreekt de Tweede Kamer een voorstel dat verhuurders toegang moet geven tot inkomensinformatie over huurders. Zo moet het zogenaamde scheefwonen worden bestreden: mensen van wie de huur erg laag is in verhouding tot hun inkomen.
De plannen van het kabinet komen erop neer dat huisbazen de huren van mensen die meer verdienen dan 43.000 euro per jaar met 5 procent extra mogen verhogen. De Woonbond en vakcentrale FNV protesteerden al eerder tegen de "onacceptabele botte verhoging", waarvan 300.000 tot 400.000 huishoudens de dupe zullen zijn.
Webtool
Vorige week schreef minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken de Tweede Kamer dat de fiscus een online webtool heeft ontwikkeld die verhuurders in staat stelt te zien of de huurder boven de 43.000 euro-grens zit. Volgens haar is er voldoende wettelijke basis voor deze service.
"De staatssecretaris van Financiën heeft de Belastingdienst ontheven van de geheimhoudingsplicht, zodat het de Belastingdienst vooruitlopend op de inwerkingtreding van de voorgestelde wetswijziging toegestaan is om de relevante inkomensverklaring te verstrekken aan verhuurders."
Informatie
Verhuurders kunnen uitsluitend informatie krijgen als die betrekking heeft op huizen waarvan zij verhuurder/eigenaar zijn, zegt Spies. "Verhuurders mogen de informatie alleen maar voor dat doel opvragen."