Meer Nieuws27 dec '12 07:24

NASA: ruimte voor een Disney-pak

Auteur: Thijs Baas

De astronauten van NASA krijgen een nieuw ruimtepak. Het bekende witte pak is niet meer van deze tijd, en is daarom hoognodig aan vervanging toe.

Maar het nieuwe design doet wel enorm denken aan het pak van Buzz Lightyear, de ruimtevaarder uit de Disneyfilm Toy Story. Het nieuwe NASA-pak heeft exact dezelfde kleuren wit en groen. Volgens Rob van den Berg van de Space Expo in Noordwijk kan van toeval geen sprake zijn. "Het enige wat ik eigenlijk nog mis is de rode laser die op de arm zit."

Buzz Lightyear vloog al eens met een NASA Space Shuttle mee als speelgoedpop, als onderdeel van een educatieprogramma. "Zodoende is Buzz Lightyear ook daadwerkelijk de ruimte in geweest", zegt Sebastiaan de Vet, planeetonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.

Oude pakken
Niet dat de nieuwe pakken er alleen maar zijn gekomen om onze Disney-vriend een dienst te bewijzen. Ze zijn echt nodig, omdat de oude écht niet meer voldeden. Ze waren alleen geschikt voor een zwevende ruimtewandeling. En dat is voor een wandeling op Mars niet voldoende. "NASA heeft op de lange termijn de wens om uiteindelijk een bemande post op te zetten op de maan", beweert De Vet.

Maar de uiteindelijke droom is dus afdalen naar het oppervlak van Mars. En dáárvoor is het Buzz Lightyear-pak bij uitstek geschikt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen