Meer Nieuws28 nov '12 13:08Aangepast op 28 nov '12 16:57

Maatregel Opstelten heeft geen nut

Auteur: Harmen Simon Teunis

De maatregel die minister Ivo Opstelten van Justitie woensdag presenteerde om versleutelde computerbestanden toegankelijk te maken voor justitie heeft geen nut. Dat zegt de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom.

Rejo Zenger van Bits of Freedom vindt het goed dat de minister seksueel misbruik van kinderen wil aanpakken. Want daar is de regel voor bedoeld, zegt Zener. “Maar het is wel heel belangrijk om je af te vragen of het effectieve maatregelen zijn. Wij hebben de indruk dat de versleuteling van informatie niet een urgent probleem is op dit moment. In bijna alle onderzoeken kan de politie wel degelijk haar werk doen. Wij denken dat de minister in de verkeerde dingen energie steekt.”

Verdachten moeten volgens Opstelten een bevel kunnen krijgen om gecodeerde bestanden te ontcijferen. Soms zijn bestanden namelijk zo ingewikkeld gecodeerd, dat de politie er niet mee verder kan. Als er mensen in gevaar zijn die geholpen kunnen worden met de informatie in de bestanden, dan moeten verdachten gedwongen kunnen worden te ontcijferen.

Amsterdamse zedenzaak
Zenger noemt de Amsterdamse zedenzaak als voorbeeld. "Het probleem is dat het Openbaar Ministerie bij Robert M. een persbericht heeft verzonden en heeft gezegd dat zij bij het grootste gedeelte van die informatie kunnen komen. Die versleuteling was daarbij geen probleem. Als het OM dat zelf zegt, is het zonde dat de minister energie steekt in een wetsvoorstel dat problemen oplost die niet bestaan."

Hij denkt dan ook dat de maatregelen van Opstelten is ingegeven door verzoeken vanuit de Tweede Kamer. "Er zijn een aantal partijen die vragen om zo’n bevoegdheid. Maar er zijn wel andere problemen die we veel beter kunnen aanpakken."

Gerelateerde artikelen