Meer Nieuws21 sep '12 16:12

Mogelijk 30.000 feestbeesten op weg naar Haren

Auteur: Mijke Hurkx

De politie Groningen en de gemeente Haren melden dat er rond 22.15 uur officieel sprake was van één aanhouding. Dat aantal kan flink oplopen. Agenten in burger halen fanatieke relschoppers uit de menigte en voeren ze af.

De menigte jongeren is inmiddels weggeleid van de Stationsweg waar het huis staat van het meisje dat via Facebook per ongeluk een oproep deed om naar haar Sweet Sixteen-feest te komen. De mensen worden naar bussen gebracht die klaarstaan om ze naar de stad Groningen te brengen. "Wees slim en stap in", luidt het advies.

Grillig
Het is grillig vrijdagavond in het pittoreske Haren in Groningen. De mobiele eenheid (ME) greep in, nadat de situatie met duizenden jongeren op straat uit de hand liep. Jongeren die de afgesloten Stationsweg inrenden, gooiden hekken om. De ME drong de jongeren weer terug.

Volgens ooggetuigen is het een complete chaos in de Harense wijk. Auto's zijn gesloopt, schuren in tuinen van bewoners werden opengebroken en er is met dranghekken, vuurwerk en flessen gegooid.

Hoe het begon
Het begon allemaal om een verjaardag van een meisje. Het 15 jarige meisje had per ongeluk veel te veel mensen uitgenodigd op Facebook voor haar 'Sweet Sixteen'. Als klap op de vuurpijl maakte ze het bericht 'openbaar', met als gevolg dat genodigden ook eigen mensen konden uitnodigen. En dat heeft geresulteerd in een animo van ruim 30.000 Facebookgebruikers.

Duizenden aangemelde Facebookgebruikers kwamen opdagen in het kleine Haren, een dorp met iets meer dan 15.000 inwoners. Voor een feest en voor een rel. Sommige jongeren leken zwaar beschonken of onder invloed van drugs. Er klonken op straat harde knallen, die waarschijnlijk werden veroorzaakt door rookbommen.

Overal vandaan
Door het dorp waren de straten bezaaid met mensen. Duizenden jongeren hadden zich inmiddels verzameld in Haren en kwamen overal vandaan, uit Haren en Groningen, maar ook uit Steenwijk, Leeuwarden, Hoogeveen en Helmond. Uit elke trein die op het station in Haren stopte, stapten gedurende de avond feestvierders, zoals Gijs (19) en Bob (21). "We komen uit Enschede en hopen dat het een mooi feestje wordt. Ons bier is al op, dat kunnen ze niet meer afpakken."

Op de hoek van de Stationsweg stonden tientallen agenten. Ze hielden de menigte in de gaten. Een fakkel ontbrandde en even stond iedereen op scherp. Dan richtten de jongeren zich weer op een cameraploeg. 'Merthe, bedankt', werd er gezongen, verwijzend naar het meisje om wie het allemaal begon.

Project X
De feestgangers hoopten een soortgelijk evenement in Duitsland te overtreffen. Dat is wel aardig gelukt. Een zogenoemd Project X-feest - vernoemd naar de gelijknamige film - bracht vorig jaar in Hamburg zo'n 1500 jongeren op de been. Dus al haalde het meisje haar Facebookevenement offline, het bleek zinloos . In totaal waren er meer dan 240.000 mensen uitgenodigd voor het feest in het Groningse dorp.

Meer weten over Project X? Bekijk hier de vraagbaak op de website van gemeente Haren .

Belangstelling
Dit nieuws is uitgedraaid op een redelijke mediahetze. Ook is er een productiebedrijfje dat de bende vanaf 19:00 live online heeft gestreamd met een drone. Vanaf 16:00 uur begonnen ze met normale camera’s.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen