Meer Nieuws16 okt '12 07:59

Schilderijenroof Kunsthal Rotterdam

Auteur: Pieter van den Akker

In de Rotterdamse Kunsthal heeft in de nacht van maandag op dinsdag tussen 3 en 4 uur een kunstroof plaatsgevonden. In totaal zijn bij de goed voorbereide roof 7 schilderijen gestolen.

Image

Het gaat om de volgende schilderijen: Pablo Picasso: ‘Tête d’Arlequin’ (1971), Henri Matisse: ‘La Liseuse en Blanc et Jaune’ (1919), Claude Monet: ‘Waterloo Bridge, London’ (1901), Claude Monet: ‘Charing Cross Bridge, London’ (1901), Paul Gauguin: ‘Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée’ (1988), Meyer de Haan: ‘Autoportrait’ (circa 1889 - ’91) & Lucian Freud: ‘Woman with Eyes Closed’ (2002).

Rechercheurs hebben uitgebreid sporenonderzoek gedaan en hebben met mogelijke getuigen gesproken. De politie roept nog steeds mensen op zich te melden als ze in de nacht van maandag op dinsdag iets verdachts hebben gezien in de buurt van de Kunsthal.

BNR-verslaggever Martijn de Rijk was vanmiddag in Rotterdam: "Het is op dit moment vooral een komen en gaan van onderzoekers: die zijn soms vrij bizar met teleobjectieven van een halve meter afstand door een sleutelgat aan het kijken zijn. Alles wordt minitieus bekeken."

"Aan de achterkant van de Kunsthal is een grasveld en daar kun je ook sporen van een auto zien."

Aanzienlijke waarde
"We zijn op dit moment vol bezig met het onderzoek. De schilderijen die zijn meegenomen vertegenwoordigen een aanzienlijke waarde", vertelt politiewoordvoerder Patricia Wessels dinsdagochtend op BNR. "We zijn bezig met de forensische opsporing om te proberen te achterhalen wie het zijn geweest en waar de stukken nu zijn."

"De inbraak heeft vannacht plaatsgevonden. Het exacte tijdstip is ook nog een vraag voor ons."

'Heftig'
De directeur van de Kunsthal in Rotterdam, Emily Ansenk, noemt de kunstroof van afgelopen nacht  'heftig'.

Triton Foundation
In het museum hangt onder meer een aantal avantgardistische werken uit de collectie van de Triton Foundation. In die laatste collectie zijn werken opgenomen van onder meer Pablo Picasso, Karel Appel, Salvador Dali, Vincent van Gogh, Marcel Duchamp, Piet Mondriaan en Yves Klein. Deze tentoonstelling hangt pas sinds 7 oktober in het museum.

De collectie behoort tot de 200 meest belangrijke privécollecties ter wereld. Juist dat het om een privécollectie gaat, maakt het extra pijnlijk voor de Kunsthal.

"Het feit alleen al dat er meerdere werken zijn meegenomen uit de Kunsthal: dat doe je niet zomaar. Dan moet je wel weten wat je meeneemt, dus het heeft er alle schijn van dat het iemand is geweest die wist wat ze aan het doen waren", zegt de woordvoerder.

Onverkoopbaar
De gestolen kunst is vrijwel onverkoopbaar. Volgens Jop Ubbens, algemeen directeur van veilinghuis Christie's in Amsterdam, zou het wel een heel "domme actie'' zijn als de schilderijen uit de Kunsthal in Rotterdam zijn geroofd om er geld voor te krijgen op de markt. "Niemand wil daarmee in aanraking komen.''

De kunstwerken kunnen ook in opdracht zijn gestolen, stelt Ubbens. "Dan komen ze ergens aan de muur en zie je ze nooit meer terug.'' Ook is het mogelijk dat sprake is van een soort "ontvoering van schilderijen''.

"Het meest waarschijnlijke is dat ze gestolen zijn om er losgeld voor te krijgen. Door bijvoorbeeld 1 miljoen euro te vragen voor een schilderij van Matisse.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen