Meer Nieuws3 nov '12 18:58Aangepast op 3 nov '12 19:14

Draaiboek Haren niet volledig

Auteur: Fleur de Bruijn

Opnieuw zijn er bewijzen dat de Groningse politie niet goed was voorbereid op de Facebookrellen in Haren.

Dit schrijft de NOS zaterdag. In het draaiboek van de politie, dat in handen is van de NOS, stond niet aangegeven waar agenten de rellende menigte naartoe moest leiden. Ook kenden ze de routes niet die de ambulances moesten rijden als het mis zou gaan. Die stonden niet vermeld in het draaiboek.

Er waren bovendien volgens agenten communicatieproblemen omdat het commandocentrum, waar vanuit de agenten werden aangestuurd,  tien kilometer van Haren lagen.  

Weinig personeel
De NOS schrijft dat, volgens het draaiboek, de politie rekende op de inzet van acht flex-ME'ers, normale agenten die ingezet kunnen worden als ME'er. Ook stonden er vier agenten te paard klaar. Volgens experts zijn er tijdens een risicowedstrijd of een gemiddelde koopavond twee tot vier keer zoveel agenten op de been. Ook zeggen zij dat de politie de situatie in Haren heeft onderschat.

Project X
Job Cohen van de commissie-Cohen doet onderzoek naar het Project X. Het zogenaamde Project X, vernoemd naar de gelijknamige film, begon met een onschuldige uitnodiging van een meisje voor haar zestiende verjaardag. Ze deed dit op Facebook, maar maakte het bericht openbaar met als gevolg dat genodigden ook eigen mensen konden uitnodigen. En dat heeft geresulteerd in een animo van ruim 30.000 Facebookgebruikers.

Duizenden aangemelde Facebookgebruikers kwamen opdagen in het kleine Haren, een dorp met iets meer dan 15.000 inwoners. Er braken grote rellen uit. De burgemeester van Haren sprak van een dramatische nacht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen