Meer Nieuws1 aug '12 06:55Aangepast op 1 aug '12 08:41

Politie slaat slag in strijd tegen GHB

Auteur: Anne-Greet Haars

De politie in Breda weet eindelijk met succes GHB-gebruikers die overlast veroorzaken, op te pakken. Hulpverleners houden verslaafden in de gaten via een camera in de cel.

GHB, ook wel bekend als de rape drug, valt sinds 1 mei onder hard drugs. GHB is gemakkelijk zelf te maken met gootsteenontstopper. En het wordt steeds populairder, constateren de verslavingszorginstellingen. Vooral buiten de Randstad in Friesland, Twente en West-Brabant.

Cold Turkey
In deze gebieden hebben ze steeds meer te maken met de overlast van zware GHB-gebruikers. Maar zomaar oppakken gaat niet, omdat je ze niet onder invloed in de cel kan zetten. Zo’n ‘cold turkey’ kan namelijk leiden tot grote gezondheidsproblemen.

“De gevolgen als mensen acuut stoppen met het gebruik van GHB zijn de gevolgen enorm, omdat het leidt tot levensbedreigende situatie. Daarom moeten ze goed in de gaten worden gehouden en hebben GHB-verslaafden meer zorg nodig dan andere drugsverslaafden”, legt Mark Colen, teamleider van Novadic Kentron in Breda, uit. Novadic Kentron is de verslavingszorginstelling die betrokken is bij proef met de GHB-cel.

Toch arresteren
Daarom laat de politie ze meestal toch lopen, maar sinds ze in Breda een GHB-cel hebben hoeft dat niet meer. Politie en verslavingszorg houden de gebruikers nu met een camera in de gaten en dat heeft succes.

“Er zijn situaties geweest dat de arrestanten niet insluitbaar waren. Het was niet verantwoord om die mensen zonder zorg in de cel te houden”, zegt Colen. “Wij zijn een kliniek waarbij we een aantal kamers hebben met cameratoezicht. We hebben 24 uurs verpleegkundigen die de mensen in de cel in de gaten houden.”

Andere gebieden
De proef draait nu vier maanden en is zo’n groot succes, dat de politie het project wil uitbreiden. “Er zijn bepaalde gebieden in Nederland waar de problemen wat hardnekkiger zijn. Mogelijk zijn daar de mogelijkheden om het project uit te breiden.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen