Meer Nieuws18 mei '12 20:39Aangepast op 18 mei '12 21:00

Berging Costa Concordia gaat beginnen

Auteur: Harmen Simon Teunis

Bergers gaan dinsdag of woensdag beginnen met het werk aan het gestrande cruiseschip Costa Concorda. Dat staat beschreven in een plan dat vrijdag in Rome is gepresenteerd.

Het enorme schip ligt al goed vier maanden op zijn kant bij het Italiaanse eiland Isola del Giglio.

Platform
De bedoeling is om het schip de komende maanden vast te maken aan een platform. Daarna moeten kranen het 290 meter lange gevaarte rechttrekken waarna het naar een haven gesleept wordt.

"De omvang van dit project is uniek. Maar we hebben er vertrouwen in dat we het kunnen", zei Richard Habib van het Amerikaanse bergingsbedrijf Titan, dat samenwerkt met het Italiaanse Micoperi.

Opschieten
De bergers willen opschieten, omdat het schip van de kust kan afglijden naar de diepte van de zee. Ze moeten bovendien voorzichtig zijn voor de bijzondere natuur in het zeegebied.

32 mensen om het leven gekomen
Het cruiseschip liep op de rotsen toen de kapitein te dicht bij de kust voer om bepaalde bewoners te groeten. Bij de ramp kwamen 32 van de 4200 opvarenden om het leven. De evacuatie verliep chaotisch. Kapitein Francesco Schettino, die zelf snel van boord vluchtte, wordt momenteel vervolgd.

De hele operatie duurt circa een jaar en kost ongeveer 236 miljoen euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen