Meer Nieuws20 jan '12 18:46

Bloemenzee bij Costa Concordia

Auteur: Pieter van den Akker

Familieleden van vermiste opvarenden van de Costa Concordia hebben vrijdag bloemen gestrooid op zee. Dat gebeurde een week na de ramp waarbij vermoedelijk 32 doden vielen.

Tot nu toe zijn 11 doden geborgen. Onder de familieleden die bloemen strooiden waren de moeder van een vermiste serveerster uit Peru, de broer van een Indiase ober en familieleden van een jong Frans stel. Op een schip van de kustwacht voeren ze naar het scheepswrak bij het Italiaanse Isola del Giglio.

Reddingstocht gestopt
Het wrak schuift ongeveer 1 centimeter per uur naar diepere zee. Wegens de beweging hebben de reddingswerkers hun zoektocht naar vermisten moeten onderbreken. Maar ze gingen vrijdag aan het eind van de middag weer verder.

Medewerkers van Smit Salvage staan klaar om de 2380 ton brandstof uit het schip te pompen. Als de brandstof in zee zou komen, zou een van de grootste milieurampen in Italië in 20 jaar dreigen. De regio rond Isola del Giglio staat bekend om zijn rijke flora en fauna, waaronder schildpadden, zeehonden en dolfijnen.

Dreiging olielek
Bij een olielek kan de natuur jarenlang vervuild zijn. Schoonmaakacties zouden miljoenen euro's kosten, waarschuwde hoofd maritieme zaken Luigi Alcaro van de overheidsdienst voor milieuzaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen