Meer Nieuws28 dec '12 18:07

Falklandoorlog: Thatcher kon 't niet geloven

Auteur: Pieter van den Akker

Dertig jaar na de invasie van de Falklandeilanden gaat het archief open. Correspondent Lia van Bekhoven: "Margaret Thatcher kon niet geloven dat de Argentijnen zoiets stoms zouden doen."

De Argentijnen vielen op 2 april 1982 de Falklands binnen en Groot Brittannië stuurde de Britse marine erop af om de eilanden te heroveren. In de nu geopenbaarde stukken staat hoe Margaret Thatcher reageerde nadat ze het Britse parlement moest vertellen dat de Argentijnen de Falklands hadden aangevallen.

Geen flauw benul
De vraag is of Thatcher verrast was dat de Argentijnen de Falklands bezetten? Correspondent Lia van Bekhoven: "Oh ja, dat was eigenlijk het meest dramatische element uit die tot nu toe geheime documenten: dat de Britten geen flauw benul hadden van die op handen zijnde invasie van de Falklands. Pas twee dagen voordat Argentinië op de Falklandeilanden landde, kreeg Thatcher te horen dat een invasie hoogstwaarschijnlijk was."

Slecht voorbereid
De Britten waren slecht voorbereid, zegt Van Bekhoven. "In de geheime hoorzitting, waarin Thatcher achter gesloten deuren ondervraagd werd, zei Thatcher na de invasie dat dat ze nóóit verwacht had dat de Argentijnen zoiets stoms zouden doen als het veroveren van de Falklands.  Dat ze zoiets stoms zelfs maar zouden overwégen, zegt ze letterlijk, kon ze niet geloven. Het was, zei ze, 'het ergste moment van mijn leven'."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen