Minister bepaalt voortaan hypotheekbedrag
Het ministerie van Financiën bepaalt vanaf volgend jaar hoeveel geld banken uit mogen lenen voor een hypotheek. Daarmee moet een einde komen aan de onduidelijkheid over de normen.
Dat schrijft minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.
Banken stellen nu zelf hun normen vast op basis van berekeningen van het budgetbureau Nibud. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vond die normen vorig jaar niet streng genoeg en dreigde met boetes als de banken niet strenger zouden zijn. Die situatie zorgde voor onduidelijkheid en irritatie en daar wil Spies nu een eind aan maken door het ministerie van Financiën verantwoordelijk te maken.
Onafhankelijk advies
Een onafhankelijk instituut zal de minister van Financiën voortaan een advies geven over de inkomenscriteria voor hypotheken. Dat advies zal onder meer zijn gebaseerd op overleg met de AFM, De Nederlandsche Bank en de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Daarna moet Financiën het advies goedkeuren.
Of de normen in de toekomst strenger of soepeler zullen worden, laat Spies in het midden.
Angst voor AFM-boete
Volgens PvdA-Kamerlid Jacques Monasch zorgt het nieuwe systeem in elk geval voor duidelijkheid:
"Banken hebben steeds gezegd dat zij veel hypotheken niet verstrekken, omdat zij bang zijn voor boetes van de AFM. Nu er over de normen geen twijfel meer kan bestaan, kunnen er dus meer huizen verkocht worden'', zegt Monasch in de Volkskrant.
Slechte huizenmarkt
Het is hard nodig dat de woningverkopen aantrekken, want donderdag liet de Nederlandse Vereniging van Makelaars nog weten dat de situatie op de woningmarkt in het derde kwartaal van dit jaar verder is verslechterd.
Het aantal verkochte woningen daalde met 17 procent. De huizenprijzen daalden in het afgelopen kwartaal met 7,5 procent ten opzicht van dezelfde periode een jaar eerder.