Meer Nieuws24 dec '12 13:47Aangepast op 24 dec '12 15:16

Humberto's geluid van 2012

Auteur: Anne-Greet Haars

Elke ochtend staat Humberto Tan voor dag en dauw op om naar de BNR-redactie te gaan. Daar presenteert hij vanaf 6 uur zijn dagelijkse ochtendshow. Wat zijn Humberto’s hoogtepunten van 2012?

Humberto Tan
Humberto Tan

“Mijn hoogtepunten van afgelopen jaar? Er steekt er één met kop en schouders bovenuit: het vernoemen van een tunnelstuk voor de Noord/Zuidlijn naar mijn moeder Hilly”, vertelt de altijd goedgemutste presentator.

Het verhaal van dit tunnelstuk begon bij een ander hoogtepunt: de BNR’s Mobility Week, waar Humberto de hele week vanuit de BNR-truck zijn ochtendshow heeft gepresenteerd. Eén ochtend was Martijn Smitt, directeur van aannemer Strukton Civiel, te gast. In het gesprek kwam de naamgeving van de tunneldelen ter sprake. Humberto kreeg de eer om één van de drie delen te benoemen.

"Ik hoefde niet lang na te denken. Vraag een Surinamer om de naam te bedenken en hij zegt de naam van zijn moeder", vertelt Humberto. "Ze is zes jaar geleden overleden, het was een bijzondere vrouw. Ze was maatschappelijk werkster en deed veel voor de maatschappij. Op deze manier kan ik haar eren."

Anders dan gepland
Natuurlijk zijn er altijd interviews die totaal anders lopen dan van tevoren was verwacht. Zo sprak Humberto met schoenenspecialist Georg Wessels die schoenen maakt voor reuzen. “Ik dacht dat het een grappig interview zou worden, maar al snel was het hoorbaar dat de schoenmaker aangeslagen was”, vertelt hij over het gesprek.

Maar ook het gesprek met de Rotterdamse antropoloog Wendelien Voogd verliep wat opmerkelijk. Zij kwam in de uitzending omdat ze vond dat Staphorst het pisplaatje van Nederland is. Volgens haar nemen de media het gereformeerde dorp telkens weer op de korrel. “Ik kom wel een keertje kijken in Staphorst”, zei Humberto tegen de antropologe, waarop zij reageerde dat “ze daar heus niet op zitten te wachten”.

Politiek
In dit politiek zeer bewogen jaar was de overwinningsspeech van Barack Obama het politieke hoogtepunt voor Humberto. "Het was heel bijzonder om die speech live in de uitzending te horen en daar over door te mogen spreken", zegt Humberto.

Natuurlijk werd in er in de ochtendshow ook veel aandacht besteed aan de Nederlandse verkiezingstijd. Een opvallend moment was het gesprek met een D66-woordvoerster over een onderzoek waaruit bleek dat kiezers moeilijk in contact kwamen met partijen om informatie in te winnen over standpunten. Daaruit bleek de D66-klantenservice mensen niet via de telefoon wilde helpen, maar naar de website verwees. Omdat de woordvoerster om de hete brei heen bleef draaien, pakte Humberto zijn kans om duidelijk te maken hoe hij het aan zou pakken.

Sport
Tussen Humberto’s hoogtepunten kunnen enkele sportmomenten niet ontbreken. Zo sprak hij met meerdere olympische sporters in aanloop naar de Olympische Spelen. Eén daarvan was ‘golden boy’ Epke Zonderland. Vooral het laatste interview is Humberto bijgebleven.

Eén van de opvallendste sportmomenten van 2012 is het dopingschandaal rondom Lance Armstrong. Ook voor het Nederlandse wielrennen had dit grote gevolgen, mede omdat Rabobank op 19 oktober bekendmaakte te stoppen met de sponsoring van professionele wielerploegen. Enkele minuten na bekendmaking hing Bert Bruggink, CFO van Rabobank, bij Humberto aan de lijn. Hij vroeg de topman of ze wel Marianne Vos bleven steunen op weg naar de Olympische Spelen in Rio. “Uw interpretatie komt een heel eind in de goede richting", was het antwoord van de CFO.

Humberto belde de wielrenster direct na de uitzending op: “Wat een vervelende situatie, maar ik heb toch goed nieuws voor je.”

Achter de schermen
Natuurlijk gebeuren er ook altijd zaken achter de schermen waar de luisteraar – als het goed is – niks van meekrijgt. Eén zo’n moment zal Humberto nooit meer vergeten: 'de Whatsapp-uitzending’. Omdat alle verbindingen plat lagen, heeft hij de hele show alle informatie via de Whatsapp ontvangen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen