Meer Nieuws28 nov '12 18:36Aangepast op 29 nov '12 09:28

Palestina krijgt bestaansrechts als staat

Auteur: Fleur de Bruijn

Donderdag stemt een meerderheid van de landen in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties waarschijnlijk voor een opwaardering van Palestina van 'permanent observer' naar 'non-member observer state'.

Dat gebeurt zonder dat het land daadwerkelijk lid wordt van de volkerenorganisatie. Correspondent Reinout van Wagtendonk: "Sommige mensen zullen het uitleggen als bij-staat, halve staat, semi-staat; dat zeggen verschillende persbureau's. Israël en de Verenigde Staten zijn er in ieder geval niet blij mee. De Palestijnen, of in ieder geval de Palestijnse autoriteit, (....) vinden dat dit een belangrijke stap vooruit is."

Juridisch sterker
Woensdag verklaarden diverse Europese landen dat ze de verhoging van de status zullen steunen tijdens een stemming donderdag daarover in de Algemene Vergadering van de VN.

De nieuwe status geeft de Palestijnen meer diplomatieke armslag en ze staan er juridisch sterker mee. Zo kunnen ze vrij eenvoudig als Palestina toetreden tot VN-organisaties en een beroep doen op internationale organisaties zoals het Internationaal Strafhof (ICC).

Grote koppen in de kranten
Correspondent Willy Lindwer vertelt dat de kranten het nieuws groot brengen. Zo wordt het onder meer een historische stemming genoemd. Een andere krant kopt 'De VN beloont de Palestijnen met waarnemersstatus'.

"Gisteren schreven de kranten ook al met grote koppen op de voorpagina dat Israël de Palestijnen niet zal straffen voor het verzoek tot een staat. Maar ook wordt er geschreven dat deze waarnemersstatus niet zal leiden tot een staat. En dat hierdoor ook het geschil aangewakkerd kan worden. Men realiseert zich dat deze erkenning door de VN onvermijdelijk is. Net als in feite de diplomatieke nederlaag die Israël daardoor zal leiden", zegt Lindwer.

Volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg krijgen de Palestijnen met deze opwaardering een beetje goodwill erbij, vooral onder hun eigen vrienden. "Het zal in de islamitische wereld iets betekenen, maar het betekent ook toegang voor de Palestijnen tot allerlei internationale instituties. Daar komt al meteen een controverse om de hoek kijken, want ze zouden toegang kunnen krijgen tot het internationaal strafhof en daarin zouden ze ook een aanklacht kunnen indienen tegen Israël. Bijvoorbeeld op het gebied van de nederzettingenpolitiek."

Wat stemt Nederland?
Denemarken, Ierland, Frankrijk, Noorwegen, Spanje en Zwitserland en ook Rusland lieten woensdag weten dat ze het voorstel voor de statusverhoging zullen steunen. Het voorstel wordt vrijwel zeker aangenomen, want een overgrote meerderheid van de 193 lidstaten is voorstander.

Nederland stemt naar verluidt tegen of onthoudt zich van stemming. De Duitse regering is tegen terwijl de Britten het voorstel alleen steunen als zij van tevoren de verzekering krijgen dat er geen Palestijnse pogingen komen Israël voor het internationale strafhof ICC in Den Haag te slepen. Van Wagtendonk: "Daar zouden ze bepaalde zaken tegen Israël kunnen gaan aanspannen, over oorlogsmisdaden die Israël zou hebben begaan, over landje-pikken door Israël. Engeland heeft gezegd tegen de Palestijnen: we willen misschien zelfs wel vóór jullie aanvraag stemmen, maar dan moet je ons verzekeren dat je geen lidmaatschap gaat aanvragen bij die internationale juridische organisaties."

Bijzondere datum
De stemming is op verzoek van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Die heeft daarvoor overigens een bijzondere datum gekozen. Op dezelfde datum, 29 november, nam dezelfde Algemene Vergadering in 1947 resolutie 181 aan. Daarin wordt bepaald dat het Britse mandaat over Palestina uiterlijk in augustus 1948 moest eindigen.

Daarna moest er in het gebied een Joodse en een Arabische staat komen. Die laatste is er nog steeds niet. Israël werd in mei 1949 lid van de VN.

Israël en de VS
Israël en de VS zijn felle tegenstanders van een hogere status van ‘de Palestijnen'. Israël wil bijvoorbeeld niet dat Palestina bij internationale hoven gaat klagen en heeft het bovendien altijd liever over ‘de Palestijnen'.

Dat lijkt aan te geven dat het enkel om een groep mensen gaat die iets van Israël claimt en niet om het land waar Israël in 1947 gewapenderhand is gevestigd.

Waarnemersstatus
De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) kreeg in 1974 een waarnemersstatus bij de VN. In 1988 werd de term PLO vervangen door Palestina. De waarnemersstatus van de ‘entiteit' Palestina wordt nu opgewaardeerd tot waarnemersstaat.

De enige andere staat met waarnemersstatus is het Vaticaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen