Meer Nieuws27 nov '12 07:52

Britten onder voorwaarden bereid Palestina te erkennen

Auteur: Thijs Baas

Het Verenigd Koninkrijk erkent Palestina als staat als de Palestijnse Autoriteit belooft geen Israëlische oorlogsmisdaden aan te zullen kaarten bij het Internationaal Strafhof (ICC) of het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag.

Dat meldde The Guardian op basis van bronnen rond de Britse regering. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal waarschijnlijk donderdag stemmen over het Palestijnse verzoek om van waarnemerstatus te promoveren naar de status van 'niet-lidstaat'.

Gazaoorlog
Als duidelijk is dat Palestina een staat is en meer dan een abstracte 'entiteit', is de Palestijnse Autoriteit gerechtigd om naar het ICC te stappen. Dat deden de autoriteiten in Ramallah bijvoorbeeld na de Gazaoorlog in 2008/2009. Toenmalig hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo concludeerde toen echter dat hij geen onderzoek kon doen omdat niet duidelijk was of Palestina een staat was of niet.

Het aanbrengen van een zaak bij het ICC is voorbehouden aan erkende staten en de VN-Veiligheidsraad.

Sancties
De VS en Israël zijn fel tegenstander van erkenning van Palestina, vooral vanwege de mogelijkheden die dat aan mensenrechtenactivisten biedt om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen premier Benjamin Netanyahu of andere hoge Israëlische hoogwaardigheidsbekleders. Beide landen dreigden dan ook al met sancties als de Algemene Vergadering Israël als staat erkent.

Uit een telling van The Guardian blijkt dat een meerderheid bij de stemming vrijwel zeker is. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans noemde een erkenning van Palestina als staat in dit stadium half november nog 'ontijdig en onverstandig'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen