Meer Nieuws9 sep '12 14:28Aangepast op 9 sep '12 15:29

Vicepresident Irak ter dood veroordeeld

Auteur: Fleur de Bruijn

De gevluchte Iraakse vicepresident Tareq al-Hashemi is zondag door een rechter in Irak bij verstek ter dood veroordeeld voor de moord op een advocaat en een hoge militair.

De gevluchte Iraakse vicepresident Tareq al-Hashemi. EPA
De gevluchte Iraakse vicepresident Tareq al-Hashemi. EPA

Dat liet een woordvoerder van justitie in Irak weten. De soenniet al-Hashemi vluchtte eind vorig jaar toen de sjiitische premier Nuri al-Maliki hem wilde laten arresteren. Hij zou doodseskaders hebben geleid.

Turkije
Ook zijn schoonzoon kreeg de doodstraf. Al-Hashemi zou op dit moment in Turkije zijn, dat eerder liet weten hem niet te zullen uitleveren.

Al-Hashemi beschuldigde al-Maliki ervan een heksenjacht op soennieten te leiden. De Iraakse regering wees dat van de hand. De zaak rond de vicepresident veroorzaakte een politieke crisis in het land.

Ontkennen
De rechter veroordeelde hem tot de dood door ophanging. Het proces tegen Hashemi was in mei begonnen en behandelde de eerste van 150 aanklachten tegen de vicepresident en zijn lijfwachten. Hashemi, een van de belangrijkste soennieten van het land, ontkende alle aantijgingen.

De internationale politieorganisatie Interpol zette al-Hashemi in mei op de lijst van gezochte personen. Hij wordt ervan verdacht terroristische aanvallen te leiden en te financieren. Al-Hashemi werd in 2006 vicepresident en herkozen in 2010.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen