Meer Nieuws9 sep '12 09:56Aangepast op 9 sep '12 13:18

Doden bij bomaanslagen in Irak

Auteur: Fleur de Bruijn

Een reeks van 20 aanslagen in Irak heeft in de afgelopen twee dagen 52 mensen gedood en meer dan 250 verwond.

Dit zeggen veiligheids- en medische functionarissen zondag. De dodelijkste aanval gebeurde zondag toen twee autobommen ontbloften op een markt in de buurt van het heiligdom van de sjiïtische imam Ali al-Sharqi in het zuiden van Irak. Door de ontploffing kwamen veertien mensen om het leven en 60 mensen raakten gewond.

Controlepost
Bij een andere aanval op een controlepost ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn elf soldaten gedood en acht anderen gewond geraakt. Schutters openden kort voor middernacht het vuur op de post. Toen andere soldaten ter plekke kwamen ontplofte ook een bermbom.

In de buurt van de noordelijke stad Kirkuk ontplofte zondag een autobom op een parkeerplaats bij het hoofdkwartier van de Iraakse North Oil Company. Daarbij kwamen 7 mensen om het leven, 17 anderen raakten gewond.

Nog een autobom ontplofte zondag bij het Franse consulaat in Nasiriyah ten zuiden van Bagdad. Een persoon kwam om het leven, een ander raakte gewond.

Soennieten en sjiieten
De laatste maanden is het geweld in Irak toegenomen. In aanvulling op het bericht schrijft NRC Handelsblad dat de Iraakse tak van Al-Qaeda, de Islamitische Staat Irak, onlangs bekend heeft gemaakt een nieuw offensief te hebben ingezet tegen voornamelijk sjiitische doelen.

 Ze hoopt hiermee volgens analisten de sektarische strijd tussen soennieten en sjiieten, die de afgelopen jaren Irak in zijn greep had, nieuw leven in te blazen.

Dit laat tot op heden onverlet dat het geweld in Irak, sinds de piek in 2006 en 2007, is afgenomen. In augustus werden 278 mensen gedood bij aanslagen in Irak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen