Meer Nieuws24 mrt '12 16:13

Occupy Amsterdam weg [slideshow]

Auteur: Bart Tuinman

De protestbeweging Occupy heeft zaterdagochtend het Beursplein in Amsterdam verlaten.

Even na 10.00 uur stortte de reinigingsdienst zich gretig op de berg afval die de actievoerders hebben achtergelaten. Vlak voor de deadline waren de aanwezigen nog druk aan het pakken.

Tentjes en slaapzakken
Tentjes werden opgebroken, slaapzakken opgerold en een enkeling veegde het plein. De rechtbank oordeelde donderdag dat burgemeester Eberhard van der Laan van de actievoerders mocht eisen dat ze hun tenten zouden inpakken.

Rechter
Van de burgemeester moesten de Occupy'ers eigenlijk donderdag voor 10.00 uur al weg zijn, maar op last van de rechter werd dat 2 dagen later. De betogers moesten onder meer weg omdat zij vooral 's nachts voor overlast zorgden.

Van de rechter mag er wel een informatiestand van de protestbeweging blijven staan, behalve als er andere evenementen op het plein zijn. Omdat dat zondag het geval is, moet de keet zaterdag ook weg. Maandag mogen de betogers deze weer opbouwen.

Beursplein
Occupy nam half oktober bezit van het Beursplein. Aanvankelijk bezetten de demonstranten het hele plein. Later moesten zij hun kamp inkrimpen en zich aan strengere eisen van de burgemeester houden. Occupy'er Jet liet weten dat vrijdagavond nog een afscheidsfeestje is gevierd.

Ze vertrekt met een dubbel gevoel. "We hebben het fijn afgesloten, maar het is nog niet klaar. We gaan door in andere vormen." Zo staan er volgens haar allerlei demonstraties gepland en gaan de betogers de buurt in. "We willen bijvoorbeeld speeltuinen opknappen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen