Meer Nieuws22 dec '11 14:28Aangepast op 22 dec '11 14:54

'Bisschoppen nu niet aftreden'

Auteur: BNR Webredactie

Slachtoffers van het seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk willen niet dat bischoppen aftreden nu het Deetman-rapport er is.

Slachtofferorganisatie Klokk zegt dat hun aftreden niets concreets zou opleveren.

Excuus
"De bisschoppen moeten samen met de ordes en congregaties bewijzen dat hun excuus welgemeend en effectief is'', aldus Guido Klabbers namens Klokk. Na het verschijnen van het rapport van Deetman kwamen bij Klokk tientallen nieuwe meldingen van seksueel misbruik binnen.

Brief lezen
Klokk vindt het jammer dat de brief van de bisschoppen afgelopen weekend niet in alle kerken is voorgelezen. De reden zou zijn geweest "dat er ook kinderen in de kerk zitten". De organisatie roept pastoors en kerkgangers op tijdens Kerstmis paars te dragen uit solidariteit voor de slachtoffers.

Onmiddelijk aftreden
De oproep van Klokk is een andere slachtofferorganisatie, Mea Culpa, in het verkeerde keelgat geschoten. Mea Culpa eiste donderdag het onmiddellijke aftreden van de bisschoppen. "Weg met die smeerlappen", citeerde Bert Smeets namens Mea Culpa Youp van 't Hek.

Ook geen paars
De oproep van Klokk om paars gekleed naar de kerk te gaan, vindt Mea Culpa onacceptabel. "Paars is de kleur van de boetedoening. Het is niet aan de slachtoffers om boete te doen, maar aan de daders."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen