Meer Nieuws18 okt '11 13:11Aangepast op 18 okt '11 16:16

Verrassingsbezoek Clinton aan Tripoli

Auteur: BNR Webredactie

Hillary Clinton brengt dinsdag een verrassingsbezoek aan de Libische hoofdstad Tripoli. Dat meldt de BBC. Clinton wil hiermee steun betuigen aan het Libische volk en de banden met het nieuwe bewind aanhalen.

Clinton spreekt onder anderen met de voorzitter van de Nationale Overgangsraad (NTC), Mustafa Abdel Jalil, interim-premier Mahmoud Jibril en minister van Oliezaken, Ali Tarhouni. Het bezoek duurt slechts een paar uur en is met zeer strenge veiligheidsmaatregelen omgeven.

Zij ging onder meer in gesprek met de voorzitter van de Nationale Overgangsraad Mustafa Abdel Jalil, de interim-premier Mahmoud Jibril en de minister van Oliezaken, Ali Tarhouni. Clinton is de hoogste Amerikaanse functionaris die Libië bezoekt sinds de val van dictator Muammar Kaddafi.

Clinton felste voorstander interventie
Clinton was binnen de Amerikaanse regering de felste voorstander van de militaire interventie door de NAVO in het Noord-Afrikaanse land. Mede dankzij de buitenlandse hulp kwam een einde aan het regime van Kaddafi. Ze zei dat de NAVO haar operatie om de Libische bevolking te beschermen voortzet totdat alle dreiging door Kaddafi en zijn aanhangers is weggenomen.

Financiële hulp
De VS hebben eerder beloofd de NTC financieel te helpen met ruim 135 miljoen dollar (98,7 miljoen euro). Clinton beloofde dinsdag extra geld voor het opruimen van massavernietigingswapens. Ook gaan de Amerikanen extra medische hulp geven en meer studenten de kans geven om in de VS te studeren. Ook op economisch gebied beloofde ze hulp. Ze sprak van een nieuwpartnerschap tussen beide landen.

Geen plaats voor wraakacties
Clinton waarschuwde dat in het nieuwe Libië geen plaats moet zijn voor wraakacties en dat alle verschillende groepen in de nieuwe regering moet zijn vertegenwoordigd. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International meldde vorige week in een rapport dat het nieuwe bewind in Libië duizenden mensen heeft opgepakt en dat marteling aan de orde van de dag is in detentiecentra.

Gerelateerde artikelen