Meer Nieuws1 jan '13 09:41Aangepast op 1 jan '13 13:04

Kim wil minder spanningen

Auteur: Marjan van den Berg

In een nieuwjaarsboodschap heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un opgeroepen tot een betere relatie met Zuid-Korea.

"We moeten ervoor zorgen dat de spanningen tussen Noord en Zuid uit de lucht worden gehaald'', aldus Kim op de Noord-Koreaanse tv.

"Het verleden heeft aangetoond dat confrontaties alleen maar hebben geleid tot oorlog'', voegde hij daar aan toe. Zuid-Korea is juist onlangs met de VN-veiligheidsraad besprekingen begonnen over sancties tegen het buurland voor het lanceren van een raket.

Deze raketproef was volgens Kim een voorbeeld voor hoe de economie zich in het verarmde land zou moeten ontwikkelen. "Het hele land moet alles ervoor over hebben om dit jaar een ommekeer te veroorzaken. Noord-Korea moet een economische grootmacht worden en de levenssituatie van haar inwoners verbeteren.''

Het was de eerste gesproken boodschap van een Noord-Koreaanse leider sinds 1994.

Coen de Ceuster, docent moderne Koreaanse geschiedenis aan de Universiteit Leiden, denkt dat de uitgestoken hand van Kim op termijn kan leiden tot toenadering met Zuid-Korea. "In februari is daar de inauguratie van Park Geun-Hye als nieuwe president: ook iemand met een hard-line-achtergrond, maar toch met een andere benadering van Noord-Korea dan de huidige Zuid-Koreaanse president."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen