Meer Nieuws3 jul '12 15:51Aangepast op 3 jul '12 17:55

FNV Bouw: sector is onveilig

Auteur: Melvin Captein

Volgens FNV Bouw is het armoedig gesteld met de veiligheid in de bouwsector.

De veiligheid bij grote bouwprojecten is volgens de belangenbehartiger zorgwekkend. Het is volstrekt onduidelijk wie de verantwoordelijkheid heeft voor veiligheidsmaatregelen.

Grolsch Veste

Dat stelt John Kesters, voorzitter van FNV Bouw, in een reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het instorten van het stadiondak van FC Twente, waarbij twee bouwvakkers omkwamen en negen zwaargewonden vielen. Ook het ongeluk met de B-Tower in Rotterdam is volgens hem bewijs dat de veiligheid structureel in het geding is.

Keten
"De individuele bouwvakker zit helemaal aan het eind van de keten. Die weet meestal helemaal niet hoe alles in elkaar steekt. Het zijn de hoofd- en onderaannemers en anderen die ervoor moeten zorgen dat een bouwvakker veilig werkt. Wij pleiten voor een veiligheidscoördinator op elk groot bouwproject, die niets anders doet dan controleren of alles veilig verloopt'', aldus Kesters.

Schijnwerknemers
De vakbond meent ook dat het hele bouwproces doorgelicht moet worden. "Er lopen tegenwoordig zo veel verschillende mensen op zo'n bouwplaats rond. Zzp'ers, schijnwerknemers, de linkerhand weet van de rechter niet wat ie precies doet. Maar het gaat wel om mensenlevens. De veiligheid op bouwplaatsen moet beter worden.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen