Grootste zonnestorm in 7 jaar onderweg
Een gigantische explosie op de zon heeft de grootste zonnestorm sinds 2005 veroorzaakt.
De storm zal dinsdagmiddag de aarde bereiken en kan een storing in sattelietelektronica en radiocommunicatie veroorzaken.
De uitbarsting, waardoor een wolk elektrisch geladen deeltjes de ruimte in werden geblazen met een snelheid van 2000 kilometer per seconde, vond maandagochtend plaats.
Ongevaarlijk voor mensen
Hoewel verschillende communicatiemiddelen en satellieten last kunnen krijgen van de plasmawolk is deze ongevaarlijk voor mensen.
"Om de aarde hangt een gigantisch magnetisch veld en die beschermt ons ertegen. Als je daarbuiten zit en bijvoorbeeld op de maan zou staan, heb je wel een probleem", zegt Milo Grootjen van het Artis Planetarium. Vliegtuigen die over de polen vliegen, worden waarschijnlijk omgeleid als voorzorgsmaatregel.
ISS is safe
Ruimtevaartorganisatie NASA verwacht niet dat André Kuipers en zijn collega-astronauten in ISS last krijgen van de zonnestorm. Ook Grootjens denkt dat het ISS geen gevaar loopt.
"Het station zit in een hele laag baan om de aarde. Het ISS zit binnen dat schild van het magnetische veld van de aarde. Die wordt er niet door getroffen."
Poollicht
Een ander interessant bijverschijnsel van de zonnestorm is een sterker dan normaal poollicht. En met een beetje geluk is dat zelfs in Nederland te zien, zegt Grootjen.
"Het is heel bijzonder en zeldzaam als dat Nederland zou bereiken. Dat is normaal eigenlijk alleen op heel hoge gebieden te zien, op een hoge breedtegraad. Maar omdat het zo’n heftige storm is, kan dat poollicht ook wat lager komen en misschien dus ook wel in Nederland. En het moet natuurlijk onbewolkt zijn. Maar in de avond kan je dat het beste waarnemen".
Er mogen geen wolken zijn en de omgeving moet donker genoeg zijn. Ook is een vrij uitzicht naar het noorden vereist.
De kans op het zien van het poollicht is klein, omdat het vrijwel in het hele land bewolkt is, meldt weeronline.nl. Het noordoosten maakt de meeste kans.
Luister hier naar het gesprek tussen Annette van Soest en Milo Grootjen van het Artis Planetarium