Meer Nieuws18 nov '12 21:01

Duitsland ruziet over militaire inzet Syrië

Auteur: Mijke Hurkx

Duitsland zou samen met Nederland militairen sturen naar de Turkse grens met Syrië. Maar dat heeft in de Duitse politiek alleen nog geleid tot gesteggel.

Samen met Nederlandse collega's, zou Duitsland Patriot-luchtverdedigingswapens kunnen bemannen om de NAVO-bondgenoot te beschermen tegen aanvallen vanuit het Arabische buurland.

De linkse oppositie vreest dat Duitsland door de inzet onderdeel kan worden van de escalerende geweldspiraal in Syrië, dat al sinds maart 2011 in een bloedige burgeroorlog is verwikkeld.
De conservatieve regeringspartijen daarentegen hameren erop dat Berlijn zich in NAVO-verband een betrouwbare bondgenoot moet tonen. De buitenlandwoordvoerder van bondskanselier Merkels CDU/CSU herinnerde aan de Koude Oorlog. Toen hebben de NAVO-bondgenoten het "overleven in vrijheid gered'' van de Bondsrepubliek.

Turkije is de afgelopen weken herhaaldelijk geraakt door verdwaalde granaten vanuit Syrië. Bij het ernstigste incident kwamen begin oktober een moeder en haar vier kinderen om.

Gerelateerde artikelen