Meer Nieuws28 apr '12 19:59Aangepast op 28 apr '12 23:03

Zware bom ontmanteld in Noord-Ierland

Auteur: Harmen Simon Teunis

De politie in Noord-Ierland heeft een zware bom van 250 kilo ontdekt en onschadelijk gemaakt.

Als de bom was ontploft "zou iedereen binnen 50 meter zijn omgekomen en iedereen binnen 100 meter zwaargewond zijn geraakt", liet de chef van de Noord-Ierse politie zaterdag weten.

Katholieke terroristen
Volgens de politie zitten katholieke terroristen waarschijnlijk achter de bom. Het explosief was verstopt in de laadruimte van een bestelbusje, dat was geparkeerd op een weg bij de grens met Ierland.

Ook een bom in Belfast
Ook in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast werd een bom ontdekt. Die zat onder een geparkeerde auto. Ongeveer 70 huizen werden ontruimd. De bom is onschadelijk gemaakt. In een katholieke wijk van Belfast werden wapens en munitie in beslag genomen.

Iers of Brits bestuur
Noord-Ierland maakt deel uit van Groot-Brittannië. Decennia lang ging het gebied gebukt onder geweld. Katholieke bewegingen als de IRA streefden naar aansluiting bij Ierland, protestanten wilden 'Ulster' juist onder Brits bestuur houden. Duizenden mensen kwamen om het leven. Sinds een vredesakkoord in 1998 is het relatief rustig, maar de laatste jaren groeit de angst voor een nieuwe geweldsgolf.

Gerelateerde artikelen