Meer Nieuws14 mrt '12 13:56

Zuid-Korea oefent in Gele Zee

Auteur: Harmen Simon Teunis

Zuid-Korea gaat later deze maand een grote marineoefening houden in de Gele Zee, de zeegrens met aartsvijand Noord-Korea.

Een functionaris van het ministerie van Defensie in Seoul liet woensdag weten dat de oefening met oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen gepland staat voor 26 maart. Zuid-Korea zal de "bereidheid tot bestraffen" van provocaties door het noorden laten zien.

De oefening vindt precies twee jaar na het zinken van een Zuid-Koreaans marineschip plaats. Een onderzeeër van de Noord-Koreaanse marine zou een torpedo hebben afgevuurd op het korvet, waardoor dat schip zonk en 46 opvarenden de dood vonden.

Staat van oorlog
De twee landen zijn formeel nog steeds in staat van oorlog met elkaar. De Koreaanse Oorlog tussen 1950 en 1953 eindigde namelijk met een bestand en niet met een vredesakkoord.

Een groot twistpunt is het omstreden atoomprogramma van Noord-Korea. Op 26 maart begint in Seoul ook een grote nucleaire top. Wereldleiders als de Amerikaanse president Barack Obama gaan daar praten over zaken als het voorkomen van nucleair terrorisme.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen