Meer Nieuws23 mrt '12 05:50

Japan wil Koreaanse raket neerschieten

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het Japanse leger bereidt zich voor op de lancering van een Noord-Koreaanse langeafstandsraket. De raket moet desnoods worden neergeschoten, zei defensieminister Naoki Tanaka.

Noord-Korea kwam eerder terug op een belofte om geen raketten meer te lanceren. Het stalinistische land wil tussen 12 en 16 april een satelliet in een baan om de aarde te brengen met een raket.

In Zuid-Korea en de Verenigde Staten is woedend gereageerd op het plan, dat wordt gezien als een truc om een rakettest uit te voeren. De Noord-Koreanen houden vol alleen maar vreedzame bedoelingen te hebben. Het land zegt met de lancering de honderdste geboortedag te vieren van de vader des vaderlands Kim Il-sung.

Japan is bang dat de raket over het eiland Okinawa vliegt en bereidt zich voor om het uit te lucht te schieten als het een gevaar voor de nationale veiligheid blijkt te zijn. In 2009 nam de eilandstaat vergelijkbare maatregelen toen Noord-Korea een satelliet lanceerde. Japan besloot toen het projectiel te laten gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen