Meer Nieuws19 aug '12 12:05

Spanning tussen Japan en China loopt op

Auteur: Anne-Greet Haars

Ongeveer 150 Japanse nationalisten zijn zaterdag afgereisd naar een klein eilandengroepje dat het middelpunt van een felle ruzie met China is geworden.

Ze willen benadrukken dat de Senkaku-eilanden bij Japan horen. China en Taiwan claimen de eilandjes ook.

De activisten, waaronder acht parlementariërs, vertrokken zaterdagavond (lokale tijd) met twintig schepen uit Japan en kwamen zondagochtend aan.

Japanse vlag
Bij aankomst gingen circa twaalf leden aan wal om een Japanse vlag te planten op het hoogste punt van het eiland, onder het zingen van het Japanse volkslied. Japan wilde niet dat de groep naar de eilanden ging. Een boot van de Japanse kustwacht naderde de activisten tot 100 meter en liet dan ook via de luidsprekers weten dat ze het eiland moesten verlaten.

China heeft geprotesteerd tegen het bezoek. Volgens Peking schendt Japan "de territoriale soevereiniteit van China''.

Arrestaties
Japan had woensdag veertien Chinese activisten opgepakt bij de eilanden. Zij wilden duidelijk maken dat de eilandjes bij China horen en niet bij Japan. Door de arrestaties laaiden de spanningen met China op. De arrestanten werden vrijdag vrijgelaten.

Senkaku-eilanden
De Senkaku-eilanden zijn een groep van vijf onbewoonde eilandjes en drie rotsen in de Oost-Chinese Zee. Japan bestuurt ze, maar China en Taiwan zien de archipel als hun grondgebied. China noemt ze Diaoyu, Taiwan Diaoyutai. In de buurt van de eilandjes zijn waarschijnlijk grote gasvoorraden te vinden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen