Meer Nieuws29 dec '12 12:14

'Tristan van der V. had geen vergunning wapenhandel'

Auteur: BNR Webredactie

Tristan van der Vlis, de man achter het bloedbad in Alphen aan den Rijn vorig jaar, was niet in het bezit van een vergunning om wapenhandel te bedrijven.

Dat heeft de Haagse persofficier van justitie Wouter Bos zaterdag gezegd. Bos reageer daarmee op uitlatingen van de Alphense letselschade-advocaat Orlando Kadir in het Leidsch Dagblad.

Kadir eist namens 42 slachtoffers van de schietpartij in de Ridderhof een schadevergoeding van de staat. Volgens hem had Van der Vlis niet alleen een vergunning voor het bezit en gebruik van drie wapens, maar had hij ook een vergunning om in maximaal vijf wapens te handelen.

Onzin
"Een onzinverhaal", aldus Bos. Hij zegt dat iedereen met een wapenvergunning, dus ook Van der Vlis, een wapen mag kopen of verkopen. Maar zo'n transactie gebeurt altijd via de politieafdeling Bijzondere Wetten.

Wie echt als wapenhandelaar wil werken, moet daarvoor wel een aparte vergunning hebben, maar die had Van der Vlis niet, aldus Bos.

Verantwoordelijkheid
Kadir houdt de overheid verantwoordelijk voor het feit dat Van der Vlis een wapenvergunning kon krijgen. Volgens de advocaat was er van alles mis bij het politiekorps dat de vergunning afgaf. Hij eist in totaal een bedrag tussen de 18 en 33 miljoen euro.

Rapport over Van der V.
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie beloofde de Tweede Kamer op 6 december dat het rapport van de rijksrecherche over Tristan van der V. openbaar wordt. En daarmee gaat hij door de knieën voor een groep nabestaanden, die kregen tot nu toe alleen een samenvatting van het rapport te zien.

Kadir zei toen dat in het rapport staat dat de politie grote fouten heeft gemaakt door schutter Tristan van der Vlis een wapenvergunning toe te kennen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen