Meer Nieuws6 okt '12 18:54Aangepast op 7 okt '12 15:40

Zorgverleners: ruim 400 gevallen misbruik in vijf jaar

Auteur: Thijs Baas

Staatssecretaris van Volksgezondheid Veldhuijzen van Zanten noemt de misbruikcijfers "schokkend". Tussen 2007 en nu zijn ruim vierhonderd patiënten seksueel misbruikt door zorgverleners.

Ook de PvdA is flink geschrokken en wil opheldering van het kabinet. Tweede Kamerlid Myrthe Hilkens heeft hierover zondag vragen gesteld aan minister Ivo Opstelten van Justitie en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid.

Huisartsen
RTL Nieuws berichtte zaterdag op basis van cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat van 2007 tot begin dit jaar meer dan 400 patiënten zijn misbruikt door zorgverleners. Het gaat dan onder anderen om bezoekers van huisartsen, psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking.

Slachtoffers
Mensen met een verstandelijke beperking (169 gevallen) zijn het vaakst slachtoffer van misbruik, gevolgd door psychiatrisch patiënten (113). In de zogenoemde eerstelijns zorg, waaronder huisartsen, betrof het 67 gevallen. De opsomming is gebaseerd op de meldingen bij de inspectie, vermoedelijk zijn het er nog meer.

Verklaring
Hilkens wil nu onder andere weten welke stappen zijn genomen tegen betrokken zorgverleners en hoeveel van hen strafrechtelijk zijn vervolgd en veroordeeld. Ze pleit voor het verplicht stellen van een Verklaring omtrent het Gedrag voor werknemers in de zorg.

Commissie-Samson
Uit onderzoek van de commissie-Samson bleek vrijdag al dat kinderen in een jeugdzorginstelling ongeveer 2,5 keer zo grote kans hebben om seksueel misbruikt te worden. De overheid en Jeugdzorg Nederland zouden bovendien te weinig ondernemen om uit huis geplaatste kinderen te beschermen tegen seksueel misbruik.

Voor verstandelijk gehandicapte kinderen is de kans drie keer zo groot of zelfs meer. "Die kinderen zijn onder de hoede van de staat geplaatst, onder dwang van een rechter. Als de percentages dan zo hoog zijn, vindt de commissie het risico veel te groot'', zei de woordvoerder. "Wij vinden dat die percentages niet kunnen en dat zoiets bestreden moet worden.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen