Meer Nieuws16 mrt '12 13:42

Dino Soerel 7 jaar cel

Auteur: Bart Tuinman

Dino Soerel is in hoger beroep veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf voor zijn rol in een internationaal opererende drugsorganisatie. Soerel is ook verdachte in het liquidatieproces Passage.

Volgens het hof heeft Soerel jarenlang een belangrijke positie gehad in dat netwerk, dat internationale transporten van hasj, xtc, heroïne en cocaïne organiseerde. De rechtbank in Haarlem legde hem in de drugszaak, codenaam Zuil, eerder 8 jaar cel op. Het hof sprak de 51-jarige Soerel van een paar punten in de aanklacht vrij. Soerel moet tevens een ontnemingsvordering van bijna 1,1 miljoen euro betalen.

Organisatie
De organisatie floreerde vanaf de jaren '90 tot ongeveer 2005. Aanvankelijk ging het alleen om hasjtransporten, later kwamen daar harddrugs bij. Engeland vormde een belangrijke afzetmarkt. Daar werd in 2003 een Nederlandse sleutelfiguur aangehouden en veroordeeld wegens witwassen van misdaadgeld. De Britse politie leverde het Nederlandse onderzoeksteam gegevens die werden aangetroffen op een palmtop en een laptop. Die gegevens bestonden onder meer uit een drugsadmiminstratie.

In de zaak is veel te doen geweest over een in Duitsland aangehouden verdachte, Gennaro C. Hij deed een boekje open over de bende, in ruil voor bepaalde gunsten van justitie. Volgens de advocaten in de zaak is C. onbetrouwbaar, maar het hof kwam tot andere conclusies.

Passage
Dino Soerel werd in augustus 2010 in Amsterdam aangehouden, nadat hij geruime tijd spoorloos was geweest. In het liquidatieproces dicht justitie hem de rol van opdrachtgever toe. Soerel ontkent ook maar iets met enige moord te maken te hebben.

Soerels advocaat Leon van Kleef noemde de uitspraak in "Zuil" vrijdag teleurstellend en kondigde aan in cassatie te gaan.

Gerelateerde artikelen