Meer Nieuws21 okt '12 18:26

Gevechten rond voormalig Kaddafi-bolwerk

Auteur: BNR Webredactie

In Libië zijn al een paar dagen gevechten aan de gang tussen rivaliserende milities. De gevechten concentreren zich op de stad Bani Walid. Dat was voorheen een bolwerk van strijders die loyaal waren aan Muammar Kaddafi.

De stad, met 70.000 inwoners, lag ook zondag onder vuur van milities uit Misrata die zijn verbonden aan het Libische ministerie van Defensie. Staatspersbureau LANA meldde dat bij de gevechten tot nu toe tot zeker 14 doden en 200 gewonden zijn gevallen.

Loyaal
Misrata kampte vorig jaar wekenlang met beschietingen van Kaddafi-troepen, terwijl Bani Walid een van de steden was die het langst loyaal bleef aan de dictator. De stad blijft geïsoleerd van de rest van het land en blijft volgens voormalige rebellen een vrijplaats van sympathisanten van het verdreven regime-Kaddafi.

De strijd tussen de milities uit de twee steden demonstreert de diepe verdeeldheid in het Noord-Afrikaanse land, een jaar nadat Kaddafi door rebellen werd gevangen en gedood in zijn thuisstad Sirte.

Zoon omgekomen
Zaterdag, een jaar geleden werd Muammar Kaddafi gedood. Gisteren kwamen twee opvallende berichten naar buiten. De voormalig zegsman van het Kadaffi-regime, Moussa Ibrahim, zou opgepakt zijn.

Later op de avond meldde een tv-station in Libië dat de zoon van Muammar Kaddafi, de 29-jarige Khamis, om het leven zou zijn gekomen tijdens gevechten tussen milities in de stad Bani Walid. Beiden berichten zijn niet bevestigd.

Woordvoerder opgepakt
NRC Handelsblad schreef zondag dat een audio-opname op de Facebookpagina van de woordvoerder heeft gezorgd voor twijfels. Daarin werd de claim van de regering dat Ibrahim gearresteerd zou zijn, weerlegd.

De ex-woordvoerder meent zelfs niet eens in Libië te zijn. Na de val van Kaddafi verdween Moussa Ibrahim in het niets. Hij is, volgens NRC, voor het laatst gezien in augustus 2011.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen