Meer Nieuws31 mrt '12 12:37Aangepast op 31 mrt '12 13:52

Landelijke homo-app voor bedreigingen

Auteur: Anne-Greet Haars

In navolging van de Gay Alert in Utrecht krijgt heel Nederland nog deze maand een app om snel melding te doen van bedreigingen aan het adres van homoseksuelen. Dat bevestigt Henk Krol tegenover BNR.

De app is een landelijke primeur en volgens Henk Krol (hoofddirecteur van de Gay-krant en medebedenker van de eerste landelijke Gay Alert app) is deze hard nodig. “We hebben een tijd geleden een oproep geplaatst waarop heel veel reacties zijn gekomen, waarvan veel heel serieus zijn.”

Utrecht
In Utrecht is al eerder de Gay Alert ingesteld en die werkt daar erg goed. “Door het Gay Alert zijn we er heel snel bij als er iets speelt”, stelt burgemeester Aleid Wolfsen.

Henk Krol: "Wolfsen is vaak negatief in het nieuws gekomen, maar hier heeft hij echt het voortouw genomen om een alert in te stellen die heel goed werkt.”

“Maar in andere gedeelten van het land is er nog niet een dergelijk alert en daarom hebben we deze app ontwikkeld”, vertelt Krol. 

Werking
De app werkt volgens Krol erg eenvoudig. "Afhankelijk van wat je invult krijg je direct tips waar je terecht moet met de melding en je kunt deze dan ook direct op de desbetreffende website kwijt. We werken samen met het Landelijk Parket en de Ombudsman om de meldingen zo goed mogelijk aan te pakken.”

Meer meldingen
“Elke keer als er aandacht voor is, dan komen er gelijk meldingen binnen. Ik verwacht dat de meldingen omhoog zullen gaan, omdat je op deze manier sneller iets kan melden”, vertelt Krol.

In het buitenland is de app al langer aanwezig. “In België en in sommige staten in Amerika is het een groot succes.”

Voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland laat weten dat zij woensdag met burgemeester Wolfsen in gesprek gaat om te kijken naar mogelijkheden om de app op grotere schaal in te voeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen