Meer Nieuws11 dec '12 18:30Aangepast op 11 dec '12 19:02

Modelclub voor roep om respect

Auteur: Thijs Baas

Sportiviteit, respect, teamgevoel, samenspel en netheid. Dat zijn de uitgangspunten die Jodan Boys heeft vastgelegd in de zogenaamde Jodan Boys Rules.

Het gaat volgens voorzitter Fred Graafland om vijf regels die iedereen kan onthouden, van jong tot oud. "Dat is ook belangrijk, want ook een kind moet het kunnen vertellen en eigenlijk is het niet meer dan fatsoen en omgang met elkaar, maar helaas moeten we het wel vaststellen in regels."

Voorop lopen
De zaterdagamateurs van de Topklasser uit Gouda lopen daarmee voorop in de roep om meer discipline langs de Nederlandse amateurvelden, zoals die de afgelopen week veel te horen is. Alle twaalfhonderd leden en vierhonderd ouders en vrijwilligers moeten een contract ondertekenen, waarin de vijf gedragsregels beschreven staan en waaraan iedereen zich moet houden. 

Minister Schippers van Sport zou graag zien dat clubs samen met ouders en spelers gedragsregels opstellen, zegt ze naar aanleiding van de discussie die losbarstte na de dood van de grensrechter van Buiten Boys vorige week. Als Topklasser wil Jodan Boys daarin vooroplopen en daarom wil de club met iedereen een contract aangaan, "vanaf de aanvoerder van het eerste tot ouders van de f'jes".

Respect
Zo weet iedereen wat van hem of haar verwacht wordt op het gebied van respect, omgangsvormen en netheid. Al zal het van het individuele geval afhangen wat de sanctie is bij overtreding. De belangrijkste sanctie is volgens Graafland dat je op je gedrag kunt worden aangesproken door je medespelers, de scheidsrechter, de leiding en de supporters. "Op zich is dat al sanctie zat."

Klik op de PDF links om de vijf uitgangspunten te bekijken


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen