Meer Nieuws18 dec '12 15:57Aangepast op 18 dec '12 20:41

Serious Request zet geen zoden aan de dijk

Auteur: Thijs Baas

Serious Request is een ineffectieve vorm om je schuldgevoel af te kopen, vindt VVD-jongerenorganisatie JOVD. Het Rode Kruis zegt met het geld juist levens te redden.

Dj's Giel Beelen, Michiel Veenstra en Gerard Ekdom laten zich dinsdagavond opsluiten in het Glazen Huis in Enschede voor de jaarlijkse benefietactie Serious Request. Ze blijven hier de komende 6 dagen zonder te eten en maken 24 uur per dag radio en (internet)televisie. De opbrengst van de actie gaat dit jaar naar babysterfte.

Structurele oplossing
Het doel vindt Jarico Vos van de JOVD sympathiek, maar de jongerenorganisatie vreest dat de actie niet bijdraagt aan een structurele oplossing voor problemen, die er wel degelijk zijn. "Het geld wordt overgemaakt naar het Rode Kruis, en bij dat soort non-gouvernementele organisaties komt het geld uiteindelijk niet helemaal goed terecht. We zagen het in 2010 met de aardbeving in Haïti, waar achteraf ook bleek dat het geld niet altijd op de juiste plek terechtkwam."

"Het is een leuk initiatief tijdens de feestdagen, dus als je dan beelden ziet van mensen die het minder hebben, dan wekt dat bij mensen een gevoel van medelijden op en het idee: ik wil daar wat aan bijdragen en daar speelt Serious Request heel handig op in. Dus: beter het geld geven aan een organisatie of initiatief waar het geld op een juiste manier terechtkomt", aldus Vos.

Korte termijn
Maar daar hebben veel mensen op de korte termijn helemaal niets aan, zegt Cees Breederveld, directeur van het Rode Kruis. "Als er elke 6 seconden een baby sterft, dan is dat echt een ramp en daar kunnen we op heel korte termijn wat aan doen."

Breederveld benadrukt dat het Rode Kruis geen ontwikkelingssamenwerkingsorganisatie is, maar een noodhulporganisatie. Hij noemt de uitspraken van Vos "volstrekt ongefundeerd".


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen