Meer Nieuws3 jan '13 13:15

Overheden willen meer geld van toeristen

Auteur: Remco Tomesen

Steeds meer landen proberen de staatskas te spekken door meer geld te vragen aan toeristen. Dat stelt de overkoepelende organisatie voor de reisbranche, de ANVR.

Consumenten zijn nu vaak tientallen euro's méér kwijt als ze op vakantie gaan. Dat komt omdat landen toeristenvisa duurder maken of de belastingen op vliegtickets verhogen.

Volgens ANVR-directeur Frank Oostdam gaat het om behoorlijke percentages. "Het zijn soms forse verhogingen". Toeristen die naar Spanje gaan betalen volgens hem sinds vorig jaar tientallen procenten meer luchthavenbelasting. De prijs van een visum naar Sri Lanka is dit jaar gesetegen van 20 naar 30 dollar. Een besluit om belastingen of visakosten te verhogen, wordt volgens hem vaak heel plotseling  genomen.

Kortzichtig
Oostdam: "Ik begrijp de reflex van landen om dit te doen. Het is een snelle manier om de staatskas te spekken. Maar het is kortzichtig. Het is beter om het toerisme te stimuleren, zodat er op de lange termijn meer bezoekers naar een land komen".

Ook al gaat het soms maar om tientallen euro's die toeristen méér betalen, Oostdam denkt dat de kostenstijgingen toch impact hebben op de keuzes van toeristen. "Als vakantieganger heb je de keuze uit heel veel bestemmingen. Dit speelt zeker mee".

Richtlijnen
De ANVR-directeur vindt niet dat er richtlijnen moeten komen om dit soort kostenstijgingen tegen te gaan. "Ik denk niet dat het kan. Elk land mag dit zelf bepalen. Wij vragen er alleen aandacht voor". Landen als Nederland moeten volgens Oostdam óók naar zichzelf kijken. "Wij hanteren in Europa ook visumkosten. Als Turken naar Nederland komen vragen wij hen te betalen voor een visum. Als we die bedragen verhogen, doen andere landen het vaak ook. Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel".


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen