Meer Nieuws22 dec '12 18:56Aangepast op 22 dec '12 20:56

Egyptische vicepresident stapt op

Auteur: BNR Webredactie

Vicepresident Mahmud Mekki van Egypte heeft ontslag genomen. Dit meldde een presidentiële bron zaterdag zonder opgaaf van redenen.

Het ontslag komt op de dag van het referendum over een nieuwe grondwet. Mekki zei in een verklaring dat hij vorige maand al wilde stoppen, maar alleen was aangebleven om president Mohamed Mursi door de politieke crisis te helpen. Hij zei terug te treden omdat "het politieke werk niet geschikt is voor mijn professionele karakter als rechter''.

Leidende rol
Mekki had een leidende rol in het organiseren van gesprekken over de 'nationale eenheid' waartoe president Mursi had opgeroepen. De belangrijkste oppositiegroepen bleven overigens hiervan weg.

De 58-jarige Mekki was rechter tot president Mursi hem in augustus tot vicepresident benoemde. Mekki was pas de tweede Egyptische vicepresident in meer dan 30 jaar.

Oud-president Hosni Mubarak vond het al die tijd niet nodig een vice-president te hebben. Tot hij in februari 2011 Omar Suleiman als tweede man aanwees, tijdens van de opstand tegen zijn bewind die hem uiteindelijk ten val bracht.

De broer van Mekki, Ahmed, is minister van Justitie in de regering-Mursi.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen