Meer Nieuws27 dec '12 18:38

Recordaantal Amerikanen tegen inperken wapenbezit

Auteur: BNR Webredactie

Meer Amerikanen dan ooit zijn tegen een verbod op vuurwapens. Dat blijkt uit een nieuwe peiling die is uitgevoerd na het bloedbad op een basisschool in Newton.

Driekwart van de Amerikanen is tegen het inperken van wapenbezit. Dat blijkt uit een onderzoek dat opiniepeiler Gallup vlak voor Kerstmis heeft gehouden. Van de ondervraagde Amerikanen is 74 procent tegen een verbod op het bezit van handvuurwapens (onder meer pistolen en revolvers). In 2004 was dat nog 67 procent.

Omgekeerd is maar 24 procent vóór een verbod op handvuurwapens. Dat is het laagste percentage sinds Gallup met de peiling over de vuurwapenkwestie begon, in 1959.

Automatische geweren
Veel Amerikanen zijn overigens wel te porren voor een verbod op automatische en semiautomatische aanvalsgeweren, zoals de Bushmaster die werd gebruikt bij de schietpartij in Newtown. Van de ondervraagden vindt 44 procent dat die wapens wel mogen worden verboden. Dat aantal is al jaren ongeveer hetzelfde.

Gallup vroeg de respondenten ook of ze vinden dat de bestaande wapenwetten moeten worden aangescherpt. Daarop antwoordde 58 procent ja, tegen 44 procent in 2011. In 1991 was maar liefst 78 procent voor strengere wapenwetten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen