Meer Nieuws2 sep '12 08:20Aangepast op 2 sep '12 08:44

Special forces VS staken opleiding Afghanen

Auteur: Fleur de Bruijn

De bevelvoerder over de Amerikaanse special forces in Afghanistan heeft de training voor alle nieuwe Afghaanse soldaten opgeschort. Dit vanwege de dood van zeker 45 militairen.

Dat meldde de Washington Post. De Amerikaanse militairen kwamen dit jaar door aanvallen van Afghaanse collega's om het leven.

De bevelvoerder wil de training pas hervatten als alle Afghaanse rekruten opnieuw zijn gescreend op banden met opstandelingen. Dat zou in totaal om 27.000 Afghanen gaan. Eerder zouden de VS en Afghanistan de nieuwkomers in sommige gevallen amper hebben gescreend, om de uitbreiding van het Afghaanse leger en politie niet te vertragen.

Veiligheidstaken
De VS en veel andere NAVO-landen zijn enkele jaren geleden begonnen om tienduizenden inwoners op te leiden voor het Afghaanse leger en politie. Die nemen steeds meer veiligheidstaken over van de NAVO, omdat de NAVO eind 2014 vertrekt. De NAVO heeft momenteel nog 130.000 militairen in Afghanistan.

Vrouwelijke agenten
Nederland verzorgt een politietraining in de Afghaanse provincie Kunduz. Nadat eerder vooral mannen werden opgeleid, is vorige week een aparte opleiding voor vrouwelijke agenten van start gegaan.

Gerelateerde artikelen