Meer Nieuws21 dec '12 10:01Aangepast op 21 dec '12 11:40

Economische krimp iets kleiner

Auteur: BNR Webredactie

De economie kromp in het derde kwartaal jaar 1,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit een tweede raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De krimp is 0,1 procentpunt minder dan bij de eerste voorlopige raming op 15 november, toen er nog een krimp van 1,6 procent werd gemeld.

"Een kleine positieve nuancering, maar heel veel meer dan dat is het niet. Het verschil betreft vooral afronding'', benadrukt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. De krimp van de groot- en detailhandel en de bouw zijn op basis van nieuwe informatie iets kleiner dan geraamd. Ook de consumptie door huishoudens en de investeringen van de overheid zijn iets naar boven bijgesteld.

Tweede kwartaal
Ten opzichte van het tweede kwartaal kwam de economische krimp daardoor op 0,9 procent uit, 0,2 procent minder dan de krimp van 1,1 procent die het statistiekbureau bij de raming in november berichtte.

In de ogen van Van Mulligen is er niettemin nog geen reden tot juichen. De krimp van de financiële instellingen bleek in de tweede raming zelfs iets groter en het handelssaldo pakte eveneens minder positief uit. Daarnaast blijkt de werkgelegenheid sterker afgenomen dan eerder gemeld. In het derde kwartaal waren er 25.000 banen minder dan in het tweede kwartaal. In de eerste raming was nog sprake van een daling van 21.000.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen