Meer Nieuws11 aug '12 11:09

Weer drie Amerikanen gedood door Afghaan

Auteur: Fleur de Bruijn

Een Afghaanse werknemer op een militaire basis in Afghanistan heeft vrijdagavond drie Amerikaanse militairen doodgeschoten.

Een dag eerder was vlakbij in provincie Helmand hetzelfde gebeurd door een Afghaanse politiecommandant, die drie Amerikanen had uitgenodigd voor een diner, meldde de NAVO. De schutter in het tweede incident droeg geen uniform. Het is nog onduidelijk hoe hij aan een wapen kwam.

“Deze twee incidenten geven duidelijk geen goed beeld van de hele situatie hier in Afghanistan", zo nuanceerde de NAVO-woordvoerder de zorgen over de veiligheid in Afghanistan. Volgens hem gaat het bij de schutters steeds om persoonlijke ergernissen en stress.

Half miljoen

Maar de NAVO geeft toe dat er sinds januari inmiddels 26 aanvallen zijn van Afghaanse agenten en militairen op hun buitenlandse collega's, waarbij totaal 34 militairen zijn gedood. Dat zijn er meer dan vorig jaar. Toen waren er 21 incidenten en vielen 35 doden.

Er zijn inmiddels een half miljoen Afghaanse politieagenten en militairen. Die moeten samenwerken met circa 130.000 militairen onder NAVO-commando, totdat die zich in 2014 terugtrekken.

Verloren investeringen
Eind juli kwam een rapport naar buiten van de Amerikaanse ombudsman John Sopko, uitgevoerd in opdracht van een waakhond van de Amerikaanse regering. Uit het rapport bleek dat in Afghanistan honderden miljoenen dollars Amerikaans belastinggeld zijn verspild aan slecht georganiseerde projecten. Alleen al in 2011 is bijna 400 miljoen dollar aan investeringen verloren gegaan door zwakke planning, coördinatie en uitvoering.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen