Meer Nieuws11 dec '12 10:48

PC Hooft-prijs naar A.F.Th.

Auteur: Marjan van den Berg

A.F.Th. van der Heijden krijgt de P.C. Hooft-prijs 2013 voor zijn hele oeuvre.

"Zijn werken, inmiddels bijna 30 boektitels, zijn één werk'', stelt de jury. "Uit het een groeit het ander, en soms is een nieuw boek nodig om een vorig boek te begrijpen.'' Volgens de jury is zijn stijl "ongeremd en retorisch, kent het weinig beperkingen en barst het soms bijna uit zijn eigen zinsverband.'' Hij heeft "de beschrijvingskunst in de Nederlandse literatuur tot grote hoogten gebracht''.

Van der Heijden (1951) won eerder dit jaar ook al de Libris Literatuur Prijs en de NS Publieksprijs voor de 'requiemroman' Tonio, die is gebaseerd op het tragische ongeluk van zijn enige zoon.

Vorig jaar kreeg Van der Heijden de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre en in 2007 werd zijn roman Het Schervengericht bekroond met de AKO Literatuurprijs. Zijn schrijverscarrière begon in 1978 met het debuut Een gondel in de Herengracht.

De P.C. Hooft-prijs is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland. De oeuvreprijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essays en poëzie. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro. Eerdere winnaars zijn onder anderen Charlotte Mutsaers, J.M.A. Biesheuvel en Cees Nooteboom.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen