Meer Nieuws19 jul '12 15:01Aangepast op 19 jul '12 17:23

Minister Opstelten naar Waalre

Auteur: Anne-Greet Haars

De auto's die woensdagochtend vroeg gebruikt zijn bij het in brand steken van het gemeentehuis in Waalre, blijken gestolen. Het is nog niet bekend hoeveel daders er zijn.

Dat zegt hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen van het Openbaar Ministerie in Den Bosch. Hij bezocht de afgebrande resten van het gemeentehuis.

Hij was daar samen met minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en burgemeester Henri de Wijkerslooth.

Nieuwenhuizen zei verder dat de camerabeelden die tijdens het rammen van het gemeentehuis door de auto's gemaakt zijn, zijn veiliggesteld. Het is nog onbekend of de daders gemaskerd waren en met hoeveel zij waren.

De hoofdofficier stelde dat het veel te gemakkelijk is om de daders bij voorbaat en uitsluitend te zoeken bij woonwagenbewoners of drugscriminelen. "Dat is een van de vele scenario's", zei hij. Hij noemde de gebeurtenissen onverteerbaar en belachelijk. "Er is ons alles aan gelegen om te achterhalen wie dit op zijn geweten heeft.''

Betrokken
Opstelten sloot zich woensdag al 'totaal aan' bij wat de lokale autoriteiten hebben gezegd over de gebeurtenissen in Waalre. Locoburgemeester Ton Bonouvrié sprak van 'ondermijning van de rechtsstaat'.

Opsteltens departement heeft sinds de aanslag op het gemeentehuis veelvuldig contact met gemeente en provincie en zal ook bijstand geven als daarom wordt gevraagd.

Verbijsterd
In een donderdag uitgegeven verklaring staat dat de gemeenteraard van Waalre verbijsterd en geschokt is over het verlies van het gemeentehuis. "Wij hopen dat de dienstverlening aan de inwoners weer snel wordt opgestart en wensen alle medewerkers daarbij veel sterkte'', aldus de raad in de verklaring.

"We hebben als gemeenteraad grote waardering voor het crisisteam en de samenwerking met en de ondersteuning uit de regio." De raad laat weten alle vertrouwen te hebben in het justitieel onderzoek en wacht de uitkomst daarvan af.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen