Twee auto's reden vannacht gelijktijdig het gemeentehuis van Waalre in. Het gemeentehuis van Waalre is daardoor grotendeels verwoest. Vooralsnog is het gissen wie de aanslag heeft gepleegd en waarom.
Wie?
De Telegraaf meldt dat burgemeester Henri de Wijkerslooth, die vanavond terugkomt van zijn vakantie, drie weken geleden in de clinch lag met bewoners van een naburig woonwagenkamp. Tijdens het bespreken van het bestemmingsplan van het kamp was er volgens een tweet van de burgemeester sprake van "onacceptabele reacties".
Volgens BNR-verslaggever Laurens Boven deden woensdagochtend ook andere theorieën de ronde in Waalre: "Er wordt hier gefluisterd dat het mogelijk iets te maken zou kunnen hebben met een drugsbende die op de een of andere manier wraak wilde uitoefenen."
Terrorismedeskundige Glenn Schoen van beveiligingsbedrijf G4S liet op BNR weten dat dit fluisteren niet zomaar uit het niets komt. "We weten dat er over het laatse jaar in de provincie Noord-Brabant flink wat incidenten zijn geweest met drugsbendes. Burgemeesters hebben toen beveiligd moeten worden. We zien ook dat de overheid extra beveiliging instelt voor burgemeesters, dus er zijn wel degelijk vermoedens dat deze aanslag uit die hoek komt."
Speculeren
Ook in Waalre zelf waren er incidenten met drugs. Zo werd er eind juni bij een inval op een woonwagenkamp in Waalre nog zeshonderd kilo grondstoffen voor synthetische drugs in beslag genomen. Ook begin februari werden vier mensen opgepakt met cocaïne en xtc in het bezit.
Oorzaak onbekend
De reactie vanuit de gemeente was geschrokken en boos. "Er is geen enkele reden die deze daad kan rechtvaardigen", zei locoburgemeester Ton Bonouvrié op een persconferentie. "Deze daad is buitenproportioneel en treft onze hele gemeenschap en is dan ook als volstrekt onaanvaardbaar te duiden. Persoonlijk vind ik het dan ook een ondermijning van onze rechtsstaat."
Locoburgemeester Ton Bonouvrié weet nog niet wat het motief is voor de brandstichting: "Over de oorzaak van de brand kunnen wij nog geen uitspraken doen, buiten dat er sprake is van opzet, duidelijke opzet. Het strafrechtelijk onderzoek is inmiddels door het ministerie opgestart. Wij wachten de resultaten van dat onderzoek af."
De suggestie van BNR-verslaggever Laurens Boven dat iemand in zijn gemeente een conflict met hem heeft, verwierp Bonouvrié. "Het kan ook iemand van buiten de gemeente zijn." Bonouvrié omschreef zijn gevoel als verbijsterd en boos. "Het is onvoorstelbaar dat iemand deze gemeenschap zo wil treffen." Volgens Boven is het vredige dorpje dan ook in shock door de onverwachte terreurdaad.
Aanslag op openbaar bestuur
Plaatsvervangend commissaris van de Koningin Johan van der Hout zei eerder op woensdagmiddag al tegen BNR dat het onderzoek naar de brandstichters uiterst serieus wordt genomen: "De Commissaris van de Koningin heeft gevraagd prioriteit te geven aan dit onderzoek, omdat het toch een serieuze aanslag is op het openbaar bestuur en daar hoort ook de nodige prioriteitstelling bij."
Opstelten en Spies
De commissaris heeft contact opgenomen met de ministers Spies van Binnenlandse Zaken en Opstelten van Veiligheid en Justitie, meldt verslaggever Boven vanuit Waalre. De politie is woensdagmiddag begonnen met technisch onderzoek. Dat richt zich onder meer op de twee auto's die op het monumentale pand waren ingereden, waarna de brand ontstond.
Geen gevaarlijke stoffen
Halverwege de ochtend werd het sein brand meester gegeven. Bij de brand zijn volgens locoburgemeester Bonouvrié geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen: "Er is gemeten naar gevaarlijke stoffen in de lucht en in de rook, maar gelukkig zijn er geen verhoogde concentraties aangetroffen"
Verwoest
Het gemeentehuis van Waalre is na de aanslag grotendeels verwoest. "Zelfs op dit moment kunnen we op veel plaatsen nog niet naar binnen", zei de hoofdofficier van de brandweer Kees van Bokkel aan het eind van de ochtend tegen BNR "Zo instabiel is het gebouw. Dit mag als verloren beschouwd worden." Er brak vannacht brand uit, nadat twee personenauto's gelijktijdig op het gemeentehuis inreden. Eén personenauto ramde de hoofdingang van het raadhuis, de andere auto werd bij de nooduitgang aangetroffen.
Opzet
De politie houdt het vooralsnog bij 'opzet', maar de term aanslag lijkt gerechtvaardigd, zegt Boven bij het grotendeels verwoeste gemeentehuis: "Dat denk ik wel. Twee auto's die er in één nacht inrijden waardoor er een fikse brand ontstaat. Dat doe je niet zomaar, dan moet er iets spelen. Er zijn dus mensen die een duidelijk motief hebben gehad om dit te doen. Een aanslag noemen wij journalisten dat natuurlijk meteen."
Politie bewaakt huis burgemeester
Voor de zekerheid bewaakt de politie het huis van burgemeester Henri de Wijkerslooth: "We kunnen niets uitsluiten en weten momenteel nog niet waar we het moeten zoeken'', zegt een woordvoerder van de Brabantse gemeente. "Daarom nemen we het zekere voor het onzekere.'' De burgemeester is op vakantie, maar keert waarschijnlijk snel terug.
Trieste aanblik
Het gemeentehuis lijkt als verloren te kunnen worden beschouwd. "Het dak is weg, het voorportaal is helemaal weggebrand", constateert Boven. Locoburgemeester Ton Bonouvrié reageerde 's ochtends ontdaan: "Het is een bijzonder trieste aanblik. Wij zijn zeer getroffen''.
Geen gegevens verloren
Volgens de gemeente zijn er geen gegevens verloren gegaan, ook niet die van gisteren. De servers en het archief van zijn bespaard gebleven, zo meldt de gemeente Waalre op zijn website