Coldplay, Lady Gaga, Arctic Monkeys, Jack Johnson. Zomaar wat namen die het publiek in Paradiso de afgelopen jaren in hogere sferen brachten. Naast zulke gearriveerde muzikanten treden in de Amsterdamse muziektempel vaak artiesten op die nog geen rising star zijn.
Rock, dance en jazz
Al die zangers en bandjes worden door de Paradiso-programmeurs geselecteerd en op hun geschiktheid beoordeeld voor een optreden in de kleine of de grote zaal. Een van die programmeurs is de 31-jarige Eva van de Vlasakker, die bandjes boekt. Wereldmuziek, rock, jazz, dance, singer-songwriters en dj's voor nachtmuziek: Van de Vlasakker kiest uit een breed repertoire.
Hoe dat programmeren in z'n werk gaat? "Je krijgt veel aangeboden door Nederlandse en Engelse agentschappen", begint ze haar antwoord. "En ik luister muziek op blogs en bezoek websites. Van Engelse en Amerikaanse agenten krijg ik vaak een mailtje. Die hebben bandjes onder hun hoede die op tour door Europa willen. Ze nemen ook contact op met een agentschap in Nederland, Mojo bijvoorbeeld. Die mailen mij dan weer met wat ze in de aanbieding hebben."
Underground
Daarnaast laat ze zich graag inspireren door optredens te bezoeken op plekken die door het grote publiek nog niet ontdekt zijn. "Locaties als De Duif, Amstelkerk of de Nieuwe Anita bijvoorbeeld. Een beetje underground."
Hoe ze beoordeelt of een artiest wel of niet naar Paradiso moet worden gehaald? Op de eerste plaats wordt dat bepaald door haar eigen smaak. "Ik zie en hoor zóveel, er zit altijd wel wat tussen wat me écht raakt."
Geheim van een goed oor
Maar het geheim van een goede programmeur is kunnen inschatten wat het publiek wil, haast Van de Vlasakker zich te zeggen. "En hoeveel kaarten je verkoopt. Je moet een goed oor hebben. Soms is de muziek niet mijn smaak, maar ik moet het publiek bedienen. Niet erg, want het geeft ook voldoening als je blije mensen in de zaal ziet."
Het is een drukke maand bij Paradiso. Dat is november van oudsher, zegt Van de Vlasakker. De zomerfestivals zijn achter de rug, dus muziekliefhebbers komen graag weer langs.
Rosé bij Jack Johnson
Die moeten er wel rekening mee houden dat ze te maken krijgen met Van de Vlasakker als ze zich niet netjes gedragen. Ze legt uit: "Kijk, bij Jack Johnson kan je best een roseetje drinken en wat met elkaar praten. Maar soms is muziek zó breekbaar en magisch. Dan kan ik me er echt aan ergeren als bezoekers er hard door heen praten. Soms blijven mensen maar de zaal in en uit lopen en steken ze gewoon een sigaret op terwijl dat niet mag. Ja, dan loop ik er soms wel op af, ja."
Van de Vlasakker geeft ten slotte graag nog wat tips. Op het moment van het interview kan ze niet beloven dat er nog kaarten beschikbaar zijn. Maar hoe dan ook zijn artiesten als Agnes Obel, de Nederlandse rockband Rats of Rafts, Vieux Farka Touré uit Mali en Lana del Rey ("Inmiddels heel groot geworden, maar het voelt toch een beetje alsof ik haar heb ontdekt") de moeite van het beluisteren meer dan waard.
Muziek verveelt nooit
Dan: "Weet je wat het is? Muziek verveelt nooit." Lachend: "Ik ben getrouwd met een andere programmeur. We hebben het thuis dus vaak over muziek, maar van een sleur is geen sprake hoor. Of ik me kan voorstellen dat ik ooit ander werk ga doen? Nee, dat lijkt me heel raar."