Meer Nieuws3 aug '12 12:58Aangepast op 3 aug '12 13:48

Rusland stuurt marineschepen naar Syrië

Auteur: Arjan Meesterburrie

Rusland stuurt drie marineschepen naar Syrië. Honderden mariniers gaan de Russische basis bij de Syrische havenstad Tartus versterken, zo melden media in Rusland.

Het zou om drie landingsvaartuigen gaan met elk 120 mariniers aan boord. De schepen bevinden zich in de Middellandse Zee en arriveren naar verwachting de komende dagen in Tartus. Het doel van de missie werd niet gemeld, maar eerder liet Moskou weten mariniers naar Syrië te sturen om het personeel op de Russische basis te beschermen en materiaal te verwijderen.

Enige basis in Middelandse Zee
De basis in Tartus, 170 kilometer ten noordwesten van de Syrische hoofdstad Damascus, is in 1971 door de toenmalige Sovjet-Unie opgericht. De basis is bedoeld voor onderhoud en reparatie en wordt bevolkt door circa 100 man. Het is de enige Russische marinebasis aan de Middellandse Zee.

Bondgenootschap
Het Kremlin is al meer dan 40 jaar een trouwe bondgenoot van het Syrië van de Assads. De vader van de huidige president, Hafez (1930-2000), greep er in 1970 de macht. Moskou steunt vooralsnog ook zijn Bashar al-Assad, die hevig onder druk staat.

Britse hulp
Vrijdag werd ook bekend dat de Britse regering meer hulp gaat geven aan de opstandelingen in Syrië, maar niet in de vorm van wapens. Dat zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague. Het is nog niet duidelijk aan wat voor hulp Groot-Brittannië denkt. Eerder hielp het land de Syrische opstandelingen al met hun communicatie-netwerk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen