Meer Nieuws25 jun '12 11:41

Joran van der Sloot zegt sorry

Auteur: Anne-Greet Haars

In een brief aan de ouders van Stephany Flores heeft Joran van der Sloot zijn excuses aangeboden. Op de Peruaanse televisie las zijn advocaat delen uit de brief voor.

Hij zei de afgrijselijke daad te hebben gepleegd onder invloed van drank en drugs. "Ik wens alle dagen dat ik terug in de tijd kon gaan om mijn daad ongedaan te maken'', schrijft Van der Sloot.

Strafvermindering
In een tweede brief vraagt de Nederlander om strafvermindering, omdat zijn toenmalige advocaat (José Luis Jiménez) hem valse toezeggingen deed. In de brief stelt Van der Sloot dat hij de moord op Stephany Flores alleen bekende omdat hem was verzekerd maximaal 15 jaar cel te krijgen.

De brieven dateren van 20 en 22 juni. De huidige advocaat van Van der Sloot, Máximo Altez, zei dat zijn cliënt de brieven verstuurde omdat hij zijn straf onrechtvaardig zwaar vindt.

Krokodillentranen
“Mijn eerste reactie is dat dit een typisch verschijnsel van krokodillentranen is. Joran van der Sloot heeft alles gedaan om niet berecht, niet veroordeeld en niet vervolgd te worden. Nu het eenmaal zover is en er een hoger beroep speelt, komt het bij hem op – denk ik – dat het om tactische redenen best goed zou zijn om spijt te betuigen”, vertelt misdaadverslaggever Peter R. de Vries op BNR. 

28 jaar
In januari werd Van der Sloot veroordeeld tot 28 jaar celstraf voor de roofmoord op Stephany Flores. De Nederlander is in hoger beroep gegaan tegen deze uitspraak.

“Met het hoger beroep kan hij bereiken dat er wat aan de straf wordt gedaan. Het zou mij niks verbazen als zijn advocaat hem heeft ingefluisterd dat het wel helpt als hij spijt betuigt in plaats van een stroeve houding aanhoudt”, aldus De Vries.

Emoties
Van der Sloot verklaarde eerder tijdens de rechtszaak, dat hij Flores in een emotionele opwelling heeft vermoord. Hij werd kwaad toen hij zag dat Flores op zijn laptop stukken over Natalee Holloway bekeek.

Volgens Van der Sloot's advocaat zou hij daarom hooguit vijf jaar cel moeten hebben gekregen. “De verhalen van 3 tot 5 jaar zijn in mijn ogen allemaal kletskoek. Het is geen realistische optie", aldus De Vries.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen