Meer Nieuws27 jun '12 18:03

ACP twijfelt aan onafhankelijkheid ombudsman

Auteur: Anne-Greet Haars

Politiebond ACP is bezorgd of de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer wel onafhankelijk genoeg is. Brenninkmeijer doet onderzoek naar het filmpje van de schoppende agente die een dronken man wil oppakken.

De ombudsman heeft vorige week gezegd geschokt te zijn door de heftigheid van het schopincident. ACP twijfelt daarom aan de onafhankelijkheid en heeft een open brief naar Brenninkmeijer gestuurd.

Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP maakt zich zorgen over het onderzoek. “We hebben spelregels in Nederland over hoe de politie getoetst wordt, wanneer er geweld wordt gebruikt. Hiermee lijkt het alsof dat niet voldoende is en dat er nog een schepje boven op moet”, zegt Van de Kamp woensdag op BNR.

Tweede keer
Vanochtend is er voor de tweede keer een filmpje opgedoken waarbij een Rotterdamse agent geweld gebruikt bij een arrestatie. Het filmpje komt op een gevoelig moment, omdat het OM gisteren besloot niet tot vervolging over te gaan na een ander geval met politiegeweld van vorige week.

“De politie wordt opnieuw in de verdachtenbank geplaatst, terwijl we keurig hebben vastgelegd hoe de procedures moeten gaan en wat de onderzoeken moeten opleveren”, zegt Van de Kamp.

Conclusie OM
Otto Adang, lector openbare orde en gevaarbeheersing aan de Politieacademie te Apeldoorn, denkt niet dat we moeten twijfelen aan de conclusie van het OM over het eerste incident. “Wat we nu weten is dat het OM er naar heeft gekeken en zich wat breder heeft geïnformeerd. We mogen er wel vanuit gegaan – ook gezien de maatschappelijke commotie - dat het OM daar heel goed naar gekeken heeft.”

Adang benadrukt ook dat de politie gerechtigd is om geweld te gebruiken. “Namens ons heeft de politie het geweldsmonopolie. Als iemand niet meewerkt bij een aanhouding is de politie gerechtigd om geweld te gebruiken.”

Voorwaarden
“Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Het geweld moet bijvoorbeeld wel redelijk, gematigd en passend bij de situatie moet zijn”, legt Adang woensdag op BNR uit.

“De agenten worden uitvoerig getraind op het uitoefenen van geweld. Ze moeten theoretisch leren wanneer ze wel of niet geweld kunnen toepassen, maar ook praktisch door te oefenen met de geweldsmiddelen.”
Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen