Chemie-Pack na jaar komkommers en kwel
Een jaar geleden woedde er een grote brand bij Chemie-Pack in Moerdijk die grote gevolgen had voor talloze betrokkenen. BNR vat een roerig jaar samen.
Op 5 januari 2011 kwam er een telefoontje binnen bij de alarmcentrale: op het terrein van Chemie-Pack in Moerdijk woedt een enorme brand.
De rookwolk is kilometers verder te zien. Hulpdiensten twijfelen geen moment en trekken massaal naar het Chemie-Pack-terrein. Onvoldoende voorbereid op de vrijgekomen giftige stoffen, blijkt later.
Komkommers en kwel
Snel na het sein brand-meester, een dag na de brand, komt de discussie op gang over de gevolgen van brand. Is het nog veilig om groente uit eigen tuin te eten? Maar niet alleen wordt de staat van de komkommer betwist, de handelswijze van Chemie-Pack met betrekking tot de vergunningen wordt in twijfel getrokken. Het Openbaar Ministerie stelt het chemiebedrijf op 11 januari in staat van beschuldiging.
Ondertussen heerst er grote onrust: buurtbewoners, maar ook hulpverleners en zelfs journalisten: iedereen die tijdens de brand in het buurt van het chemieconcern was, vraagt zich af of de vrijgekomen stoffen (levens-)gevaarlijk zijn.
Onderzoek, onderzoek en schoonmaak
Volgens de Tweede Kamer is niet alleen de brand een ramp, maar ook de communicatie.
Geen gebeurtenis zonder onderzoek: vijf instanties zullen onderzoek doen naar de ramp: de Onderzoeksraad voor Veiligheid , de arbeidsinspectie, VROM, de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid en het Openbaar Ministerie. Op 20 januari begint de grote schoonmaak.
Burgemeester gaat, Bleker geeft
Direct de brand riep burgemeester Denie van Moerdijk dat Chemie-Pack zich aan alle veiligheidsvoorschriften hield. Inmiddels trekken velen dat in twijfel. En Denie trekt zichzelf openlijk in twijfel.
Uiteindelijk gaat hij met vervroegd pensioen; niet geheel vrijwillig zegt hij later. Staatssecretaris Henk Bleeker geeft boeren die zijn getroffen door de gevolgen van de brand een compensatie.
Chemie-failliet?
De totale schade van de brand wordt geschat op 41,5 miljoen. Maar is Chemie-Pack voldoende verzekerd? De financiële situatie wordt penibel als de gemeente Moerdijk, de provincie Noord-Brabant, Waterschap Brabantse Delta en het havenschap Moerdijk beslag willen leggen op geld dat Chemie-Pack van de verzekering moet ontvangen.
Het Brabantse waterschap Brabantse Delta heeft de rommel voor Chemie-Pack voor een deel opgeruimd en de rekening bij Chemie-Pack neergelegd, een faillissement dreigt. Uiteindelijk wordt een klein deel van het beslag opgeheven en 'leeft het bedrijf weer'.
Directeur opgepakt, oorzaak bekend?
Dinsdag 28 juni wordt de directeur van Chemie-Pack aangehouden. Hij en een aantal andere medewerkers worden verdacht van het opzettelijk opslaan, bewerken en verwerken van grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen. Hierdoor kon een gevaarlijke situatie op het terrein ontstaan en de brand de grootte krijgen van de vuurzee op 5 januari.
Het OM maakt begin juli bekend dat de brand mogelijk is veroorzaakt doordat is geprobeerd om een pomp, waarmee gevaarlijke stoffen worden overgepompt, te ontdooien... Tot ieders ontsteltenis gebeurde dat met een gasbrander.
opgeruimd toch kopje onder?
Als gevolg van de brand, daalt de omzet van Chemie-Pack met 90 procent. De rechtbank verklaart op verzoek van het bedrijf Chemie-Pack failliet. Het bedrijf maakt vervolgens een doorstart met nog maar negen man personeel.
In oktober, ruim acht maanden na de verwoestende brand, is de gemeente Moerdijk eindelijk begonnen met de schoonmaak van het terrein van Chemie-Pack. Burgemeester Jac Klijs gaf het startschot voor het project. De gemeente gaf Chemie-Pack aanvankelijk de opdracht zelf de rommel op te ruimen, maar daar voelde het bedrijf weinig voor.
Wijzen naar de dader
Het grote wie, wat en waarom begint nu echt: de directeur, de productieleider en de zogeheten KAM-coördinator moeten zich op 9 december verantwoorden voor de rechtbank in Breda. Het OM houdt ze verantwoordelijk voor de grote chemiebrand. De medewerker die eigenlijk als dader kan worden aangewezen, gaat vrijuit. De veroorzaker had gewetensnood en belde zelf de politie. De regiezitting waarop de drie verantwoordelijken zich moeten verantwoorden is uitgesteld tot maart 2012.
Op de valreep van het nieuwe jaar slaat Chemie-Pack nog terug: het bedrijf daagt de onderzoeksraad voor Veiligheid. Het chemisch bedrijf wil meer tijd om te kunnen reageren op het conceptrapport. Volgens de advocaat van Chemie-Pack gooien onder andere de feestdagen roet in het eten.
En nu is het 5 januari 2012. Een jaar geleden woedde er een grote brand bij Chemie-Pack. De komkommers zijn weer veilig en alle betrokken instanties - hopelijk - een stuk wijzer.